Haku

Äitiysneuvolan tekemä synnytyksen jälkeinen kotikäynti perheen kokemana

QR-koodi

Äitiysneuvolan tekemä synnytyksen jälkeinen kotikäynti perheen kokemana

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa perheiden kokemuksia äitiysneuvo-lan tekemästä synnytyksen jälkeisestä kotikäynnistä. Tutkimuksen tavoitteena oli ke-rätä perheiltä sellaista tietoa, jonka avulla voidaan kehittää synnytyksen jälkeistä ko-tikäyntiä perheiden toiveiden mukaiseksi. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Eurajoen äitiys- ja lastenneuvolan kanssa.

Tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen eli laadullinen ja tutkimusaineisto kerättiin huhtikuun ja elokuun välisenä aikana vuonna 2015 Eurajoella. Tutkimusaineisto kerät-tiin kolmella avoimella kysymyksellä e-lomakkeella, jotka liittyivät tutkimusongel-miin. Kohderyhmänä oli äitiysneuvolan asiakkaista perheet, jotka olivat saaneet vau-van 2015 vuoden puolella. Perheille jaettiin äitiysneuvolassa saatekirje, joka sisälsi tietoa tutkimuksesta ja internet-osoitteen, josta pääsi vastaamaan kyselyyn. Tarkkaa määrää siitä, kuinka monta saatekirjettä jaettiin, ei ole tiedossa. Mutta arviolta +/- 30 perhettä ovat saatekirjeen saaneet, näistä 6 vastasi. Vastausprosentti on siis n. 20 %. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysi menetelmällä.

Tutkimustulosten mukaan Eurajoen perheillä on hyviä kokemuksia äitiysneuvolan te-kemästä synnytyksen jälkeisestä kotikäynnistä. Kotikäyntiä pidettiin hyödyllisenä siksi, että pienen vauvan kanssa ei tarvinnut lähteä neuvolaan. Perheet olivat myös tyytyväisiä siihen, mitä kotikäynnillä tehtiin. Kotikäynnillä tärkeimpiä asioita olivat vauvan voinnin tarkistus ja painon mittaus, synnytyksen läpikäynti ja vauvan unen, syömisen (imettämisen) ja hoidon sujumisen tarkistus. Suurin osa perheistä koki myös, että kotikäynti oli sopivaan aikaan.

Perheet halusivat kotikäynnillä annettavaksi kirjallisen ohjeen, joka sisältäisi tarpeelli-sia neuvoja ja ohjeita. Toivottiin myös listaa kysymyksistä ja vastauksista, joita tuo-reet vanhemmat ovat esittäneet ja terveydenhuollon ammattilaiset vastanneet. Koti-käynnin sisältöä perheet eivät kehittäisi enää mihinkään suuntaan.

Jatkotutkimushaasteena voisi kartoittaa, että haluaisivatko perheet, että useampi neu-volakäynti tehtäisiin kotikäyntinä. Voisi myös kartoittaa minkälaisia kokemuksia per-heillä on neuvolakäynneistä, ja mitä he haluaisivat siellä tehtävän.

Tallennettuna: