Haku

Opinnäytetyöprosessin kehittäminen Saimaan ammattikorkeakoulussa opinnäytetyöklinikka -projektin avulla

QR-koodi

Opinnäytetyöprosessin kehittäminen Saimaan ammattikorkeakoulussa opinnäytetyöklinikka -projektin avulla

Saimaan ammattikorkeakoulu käynnisti vuonna 2008 Euroopan sosiaalirahaston rahoittamana opinnäytetyöklinikka-projektin. Oli havaittu, että opintojen pitkittymisen yhtenä merkittävänä syynä olivat keskeneräiset opinnäytetyöt tai liian korkea kynnys niiden aloittamiseen. Valmistumisaikojen lyhentämisen lisäksi haluttiin saada opintojen keskeytykset vähenemään, parantaa opiskelijoiden työllistymistä, saada aikaan lisää hankkeistettuja opinnäytetöitä ja saattaa opiskelijat osallistumaan enemmän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeisiin.

Opinnäytetöiden muodot ja menetelmät olivat monipuolistuneet, minkä vuoksi opettajat tarvitsivat koulutusta osaamisensa uudistamiseen. Opinnäytetöiden haluttiin myös palvelevan entistä monipuolisemmin työelämää, jonka luottamus opinnäytetöiden laatuun ja käyttökelpoisuuteen on ammattikorkeakoululle tärkeää.

Opiskelijakeskeisyyden lisäämiseksi tarvittiin opettajien vastaanottotuntien rinnalle aidosti opiskelijan tarpeesta lähtevä uusi toimintamalli, jonka perusideana olisi yhdistää erityyppisten opinnäytetöiden ja niihin soveltuvien menetelmien opetus töiden aiheisiin ja niiden tekemisen vaiheisiin. Menetelmien oppiminen ja ohjaus ajoittuisivat ja toteutuisivat klinikalla aina kontekstin ja esille nousevan tarpeen mukaan. Klinikan toiminnan haluttiin kattavan kaikentyyppiset opinnäytetyöt: tutkimukselliset, toiminnalliset ja projektityyppiset työt sekä kehittämistehtävät.

Hankkeen taustalla oli myös Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa vuosina 2002 - 2004 toteutettu opintojen ohjauksen ja laadun kehittämishanke, jossa opinnäytetöiden klinikkaohjausta käytettiin nuorten koulutuksessa liiketalouden alalla ja sen jälkeen myös aikuiskoulutuksessa matkailu- ja ravitsemispalveluiden alalla. Ohjauksessa säännöllisesti käyneiden valmistumisajat lyhenivät 4,2 vuodesta jopa 3,5 vuoteen.

Oulun ammattikorkeakoulun koordinoima valtakunnallinen kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteinen opinnäytetöiden kehittämisprojekti vuosina 2005 - 2006 ei tuottanut riittävästi ratkaisuja opiskelijan ongelmiin hallita opinnäytetyötä samanaikaisesti sekä prosessina että menetelmällisesti oikein toteutettuna ja sisällöltään uutta tietoa tuottavana opintojaksona. Tuon projektin arvioinnissa pidettiin kuitenkin Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun klinikkakokeilua jatkokehityksen kannalta kiinnostavana.

Kun Saimaan ammattikorkeakoulu käynnisti vuonna 2008 Opinnäytetyöklinikka-projektin, sen tuloksia toivottiin voitavan hyödyntää myöhemmin muissa ammattikorkeakouluissa. Opinnäytetyöklinikka-projektin kohderyhmänä olivat ensisijaisesti opettajat, joiden ohjausosaamista lisäämällä voidaan vaikuttaa useiden opiskelijoiden opinnäytetöihin myös pitkällä tähtäimellä.

Välilliset kohderyhmät olivat opiskelijat ja työelämä. Opinnäytetöillähän pyritään tuottamaan uutta tietoa sekä uusia toimintamalleja ja ratkaisuja nimenomaan työelämän tarpeisiin. Jotta opinnäytetöiden soveltaminen käytäntöön onnistuisi, on toimeksiantajan voitava olla varma siitä, että opinnäytetyö on sekä käytettyjen menetelmien että sisällön kannalta katsottuna luotettavasti tehty. Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena on lisäksi valmentaa opiskelijat tekemään tutkimuksia, selvityksiä ja kehittämistyötä työpaikallaan opintojen jälkeen.

Tallennettuna: