Haku

ISBAR-menetelmä parantaa potilasturvallisuutta - käyttökokemukset Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa

QR-koodi

ISBAR-menetelmä parantaa potilasturvallisuutta - käyttökokemukset Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa 2014 keväällä käyttöön otetun IS-BAR-menetelmän käyttöaste, käyttökokemukset ja kehittämisideat työyksiköis-sä. Tavoitteena oli potilasturvallisuuden edistäminen Etelä-Karjalan keskussai-raalan päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa.

Opinnäytetyö toteutettiin sekä kvantitatiivisena, määrällisenä, että kvalitatiivise-na, laadullisena, tutkimuksena. Aineisto kerättiin keväällä 2015, internetkyselyn avulla, jossa oli määrällisiä ja laadullisia kysymyksiä. Kyselyyn vastasi yhteensä 38 Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysalueen ja ensihoitopalvelun työnte-kijää. Laadulliset vastaukset analysoitiin sisällönanalyysillä eli vastaukset redu-soitiin, klusteroitiin ja lopuksi abstrahoitiin. Määrälliset vastaukset analysoitiin ristiintaulukoinnilla eli vastauksien ehdolliset jakaumat tarkasteltiin.

Kyselymme tuloksista selvisi, että ISBAR-menetelmän käyttäminen parantaa potilasturvallisuutta päivystysalueella ja ensihoitopalvelussa. ISBAR-menetelmän käyttämiseen liittyy kuitenkin haasteita, esimerkiksi raporttia ei aina kuunnella tai sitä ei anneta kunnolla. Haasteiksi koettiin myös kiireen vaikutus raportointiin ja menetelmän haastavuus. Hoitohenkilökunta toi esiin kyselyn vas-tauksissa mm. toiveen lisäkoulutusten järjestämisestä, jotta kaikki osaisivat käyttää menetelmää.

Jatkotutkimusaiheiksi ehdotamme moniammatillisen simulaatiotilanteen järjes-tämistä ISBAR-menetelmän käytöstä ensihoidon ja päivystyspoliklinikan työnte-kijöille, toimintayksiköiden ISBAR-menetelmän käyttämisen havainnointi ja pa-laute käytöstä tai ISBAR-menetelmän käytön kartoittamista muissa Eksoten toimintayksiköissä.

Tallennettuna: