Haku

Tradenomiopiskelijoiden valmennustaidot ja niiden kehittyminen osana POTKE-hanketta

QR-koodi

Tradenomiopiskelijoiden valmennustaidot ja niiden kehittyminen osana POTKE-hanketta

Opinnäytetyö on toteutettu osana Oulun ammattikorkeakoulun POTKE – Peruskoulunsa päättävien opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittäminen-hanketta. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää toimintamalli, jossa liiketalouden tradenomiopiskelijat neuvovat ja ohjaavat 9.-luokkalaisia työnhaun aihealueissa, kuten työpaikkojen löytämisessä, cv:n ja työhakemusten tekemisessä sekä nuorten oman osaamisen kuvaamisessa. (Työ- ja elinkeinoministeriö 2020.)

POTKE-hankkeessa 9.-luokkalaisten valmentajina toimi yhdeksän Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden tradenomiopiskelijaa. Tradenomiopiskelijat saivat hankkeen aikana 9.-luokkalaisten valmennustehtävään valmistavan koulutuksen, joka integroitiin osaksi heidän tradenomiopintojaan.

Opinnäytetyö tutkii näiden yhdeksän liiketalouden tradenomiopiskelijan valmennustaitoihin liittyviä ennakkokäsityksiä ja valmennuskurssin vaikutusta näiden valmennustaitojen kehittymiseen. Opinnäytetyö selvittää, onko tradenomiopiskelijoille valmennustehtävää varten järjestetty koulutus ollut riittävän laaja-alainen ja onko se tarjonnut tradenomiopiskelijoille riittävät valmiudet valmennustehtävässä menestymistä varten. Tavoitteena on selvittää mahdolliset tradenomiopiskelijoille annetun koulutuksen kehittämistarpeet, jotta hankkeessa luotua toimintamallia voidaan kehittää entistä paremmaksi.

Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa yhdeksän hankkeeseen osallistuneen tradenomiopiskelijan kokemuksia kerättiin puolistrukturoiduilla lomakehaastatteluilla. Haastatteluaineisto analysoitiin teemoittelemalla ja analyysin keskeisinä käsitteinä toimivat valmennustaitojen ja tiimioppimisen käsitteet

Aineiston perusteella POTKE-hankkeessa toteutettu, Liiketoiminnan kehittäminen-kurssiin integroitu kurssikokonaisuus näyttäytyy onnistuneen pääpiirteissään hyvin. Aineiston perusteella kurssikokonaisuus on ollut haastateltaville arvokas, ammatillista kasvua tukeva kokonaisuus, joka on tarjonnut uusia näkökulmia ja välineitä valmentajuuteen ja siinä kehittymiseen. Suurin osa haastatelluista koki valmistavan kurssin vastanneen heidän odotuksiaan ja tarjonneen heille riittävät taidot ja tiedolliset valmiudet 9.-luokkalaisten valmennustehtävässä onnistumiselle. Osa haasta-telluista kuitenkin odotti Liiketoiminnan kehittäminen-opintokokonaisuuteen integroidulta, 9.-luokkalaisten valmennustehtävään valmistavalta kurssilta konkreettisempaa ja opettajalähtöisempää valmennustaitojen opettamista ja aiheeseen perehdyttämistä.

Tallennettuna: