Haku

Palvelumuotoilulla verkkoon : Käyttäjälähtöisen verkkosivuston luominen omalle yritykselle palvelumuotoilun menetelmillä

QR-koodi

Palvelumuotoilulla verkkoon : Käyttäjälähtöisen verkkosivuston luominen omalle yritykselle palvelumuotoilun menetelmillä

Tutkimuksellisen kehittämistyöni lähtökohtana oli kehittää omaa liiketoimintaa ja työn tavoitteena oli ymmärtää mitä käyttäjälähtöinen verkkosivusto pitää sisällään ja kehittää tulevalle yritykselleni käyttäjälähtöinen verkkosivusto palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen. Tämän tutkimuksellisen kehittämistyön tietoperustaosuus pohjautuu palvelumuotoiluun, asiakaskokemukseen ja sen kehittämiseen sekä käyttäjälähtöisen verkkosivuston kehittämiseen. Tietoperustaa on rakennettu niin kotimaisten kuin kansainvälisten lähteiden kautta ja siinä on hyödynnetty useita kansainvälisiä vertaisarvioituja tutkimuksia.

Kehittämistyön pohjana käytettiin Design Councilin tuplatimanttimallia, joka jakautui neljään vaiheeseen. Ensimmäisessä eli löydä -vaiheessa käytettiin Mystery shopping -menetelmää, jonka kautta tutkittiin asiakaskokemusta kahdella kilpailevan yrityksen verkkosivustolla. Menetelmän käyttö perustui neljän tutkittavan havainnointi- ja haastattelutilanteisiin, jotka äänitettiin. Toisessa eli määritä -vaiheessa litteroitiin kerätty äänitysdata ja tehtiin sille sisällönanalyysi ja määritettiin sen pohjalta verkkosivuston käyttäjäpersoonat. Kolmannessa eli kehitä -vaiheessa järjestettiin yhteistyössä työelämän edustajan kanssa yhdistetty webinaari ja workshop -tilaisuus, jossa ideana oli oppia digitaalisesta asiakaskokemuksesta verkkosivustolla ja kehittää Brainstorming -menetelmää käyttäen käyttäjälähtöistä sisältöä verkkosivustolle. Osallistujina tässä digitaalisessa tapahtumassa olivat seitsemän yrittäjinä jo toimivaa tai yrittäjyydestä haaveilevaa henkilöä. Digitaalisen tapahtuman jälkeen hyödynnettiin kaikkien edeltävien vaiheiden tuloksia ja määritettiin digitaalinen palvelupolku verkkosivustolle hyödyntäen Tuulaniemen 2011 palvelupolkuluokittelua, jossa palvelupolku jaetaan kolmeen osaan, joita ovat esipalvelu, ydinpalvelu ja jälkipalvelu. Kehitetty palvelupolku toimi verkkosivuston suunnitelman pohjana. Neljännessä eli toteuta -vaiheessa kehitettiin konkreettisesti käyttäjälähtöisen verkkosivuston prototyyppi Zonerin kotisivukonetta hyödyntäen.

Kehittämistyöni tutkimuksellisen vaiheen perusteella käyttäjät pitivät tärkeänä erityisesti verkkosivuston etusivua ja, että sivuston tulisi kokonaisuudessaan olla selkeä, helposti navigoitavissa ja oleellinen tieto tulisi olla nopeasti saavutettavassa muodossa. Lisäksi käyttäjät arvostivat referenssejä ja henkilöstön esittelyä, hyviä kuvia sekä verkkosivuston teknistä sujuvuutta. Prototyyppinä luodun verkkosivuston tarkoituksena on ilmentää juuri edellä mainittuja asioita ja sen työstämisessä pyrin luomaan siitä visuaalisen, helppokäyttöisen sivuston, joka tarjoilisi käyttäjilleen merkityksellisenään pitävää sisältöä.

Tallennettuna: