Haku

Opiskelijat mukaan yrittäjyyteen ja omistajanvaihdoksiin - Korkeakoulun tehtäviä ja mahdollisuuksia

QR-koodi
Finna-arvio

Opiskelijat mukaan yrittäjyyteen ja omistajanvaihdoksiin - Korkeakoulun tehtäviä ja mahdollisuuksia

Korkeakoulut ovat kehittäneet voimakkaasti yrittäjyysopintoja ja yritysyhteistyötä keskittyen startup-yrittäjyyteen. Tämä on vaikuttanut positiivisesti opiskelijoiden kiinnostukseen ja asenteisiin yrittäjyyttä kohtaan. Startup-yrittäjyys on kuitenkin vain yksi yrittäjyyden muoto, joka vaatii erityisen paljon osaamista, ulkopuolista rahoitusta ja riskinottokykyisiä henkilöitä. Koska startup-yrittäjyys on epärealistista monille opiskelijoille, tulisi opiskelijoiden kanssa käsitellä myös muita yrittäjyyden muotoja. Esimerkiksi omistajanvaihdosyrittäjyyttä ei juurikaan käsitellä ammattikorkeakoulujen yrittäjyysopinnoissa, vaikka yrityksen jatkaminen voisi olla osalle opiskelijoista hyvä vaihtoehto yrittäjäuralle lähtemiseksi.

Yrittäjyysopintojen toteuttaminen vaihtelee hyvin paljon eri korkeakoulujen välillä. Yrittäjyyskasvatus ei kata kaikkia koulutusaloja ja opiskelijoita, vaikka viime vuosina on tehty useita koulutuspoliittisia linjauksia ja strategioita asian edistämiseksi. Hyviä kokemuksia on saatu yrittäjien ja opiskelijoiden yhteistyöstä ja erilaisista yrittäjyyden ekosysteemiä hyödyntävistä yrittäjyysohjelmista. Tästä huolimatta yrittäjyysopinnot rajoittuvat usein muutaman opintopisteen teoriapainotteisiin verkko- tai luokkaopetukseen.

Tässä julkaisussa kuvataan 6Aika: Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen tuloksia, oivalluksia ja kokeiluja siitä, miten korkeakoulut voivat olla mukana yritysten omistajanvaihdosten ja yrittäjyyden edistämisessä. 6Aika: Hyvinvointiyritykset kiertoon -hanke on vuosina 2016–2019 toteutunut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osarahoittama hanke, jota valvoi Uudenmaan liitto. Hanke oli osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa, jonka tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kuutoskaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu.

6Aika: Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen toteuttivat pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Ulla Vehkaperä Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Tallennettuna: