Haku

Lastentarhanopettajien kokemuksia ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä helsinkiläisissä päiväkodeissa

QR-koodi

Lastentarhanopettajien kokemuksia ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä helsinkiläisissä päiväkodeissa

Opinnäytetyö on osa Erilaiset osaajat lastentarhanopettajina -hanketta. Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, miten ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön eri osa-alueet näkyvät lastentarhanopettajien käytännön työssä. Osa-alueet pohjautuvat uudistuneeseen lastensuojelulakiin ja sen asettamiin velvoitteisiin päivähoidolle.

Opinnäytetyö on kvalitatiivinen. Aineisto kerättiin kymmenen eri koulutustaustaisen lastentarhanopettajan teemahaastatteluilla helsinkiläisissä päiväkodeissa. Analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia.

Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön osa-alueet näkyvät lastentarhanopettajien käytännön työssä, joskin ongelmiin puuttuminen ei ole osa jokapäiväistä arkea. Tärkeintä lapsen hyvinvoinnin edistämisessä on kasvattajan aito läsnäolo ja lapsiin tutustuminen. Kun lapsessa ja perheessä havaitaan ongelmia, pyrkii lastentarhanopettaja viemään asiaa eteenpäin työryhmässä ja vanhempien kanssa keskustelemalla. Tilanteisiin puututaan, kun lapsen käyttäytyminen tai olemus viestii perheen ongelmista. Puuttumisen syynä voi olla lisäksi epäily siitä, että lapsen vanhempi ei hoida kasvatustehtäväänsä. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on äärimmäinen puuttumiskeino vakavissa, lapsen hyvinvoinnin vaarantavissa tilanteissa. Lasta voidaan tukea päiväkodissa mukauttamalla päiväkodin arkea lapselle sopivaksi ja erilaisilla kuntouttavilla toimenpiteillä. Perheen tukeminen on pääosin vanhemmuuden tukemista kuuntelemalla ja keskustelemalla sekä perheen ohjaamista muihin palveluihin. Lastentarhanopettajien koulutus antaa rajalliset valmiudet ongelmallisten perheiden kohtaamiseen, sillä se opitaan vasta kokemuksen myötä. Päiväkoti tekee yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa. Ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön toteuttamista voidaan kuitenkin tehostaa lisäämällä eri toimijoiden moniammatillista yhteistyötä sekä kehittämällä lapsiperheiden palveluja.

Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö päiväkodissa on pääosin lasten hyvinvoinnin edistämistä. Ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä toteutetaan vuorovaikutuksessa lapsen, vanhempien, kollegoiden sekä muiden alueellisten toimijoiden kanssa. Päiväkodissa näkökulma ennaltaehkäisevässä lastensuojelutyössä rajataan kuitenkin lapseen ja lapsen hyvinvoinnin turvaamiseen.

Tallennettuna: