Haku

Hanhikankaan hankintaveden laatututkimus : Siekkilänjoki-Hanhilampi välinen alue

QR-koodi

Hanhikankaan hankintaveden laatututkimus : Siekkilänjoki-Hanhilampi välinen alue

Työn tavoitteena oli selvittää Mikkelin Hanhikankaan vedenpumppaamolle tulevan hankintaveden laatua. Mikkelin vesilaitoksella oli havaittu ajoittain korkeita lämpökestoisten koliformisten bakteereiden pitoisuuksia. Opinnäytetyössä selvitettiin hankintaveden hygieenistä eli mikrobiologista laatua ja veden kemiallista laatua. Työssä pohdittiin sääolosuhteiden, vuodenajan ja hulevesien vaikutusta hankintaveden laatuun. Työn toimeksiantajana oli Mikkelin Ympäristöpalvelut ja työelämän ohjaajana toimi Heikki Tanskanen. Aikaisempia mittaustuloksia ja tietoa saatiin Kaisa Lampisen opinnäytetyöstä, Oiva ympäristöpalveluista, Mikkelin Ympäristöpalveluiden ja Mikkelin vesilaitoksen arkistoista sekä Ilmatieteen laitokselta.

Opinnäytetyön mittaukset suoritettiin Mikkelin ammattikorkeakoulun kemian ja mikrobiologian laboratoriossa. Mikrobiologista laatua tutkittiin kalvosuodatusmenetelmällä ja Colilert-pikamenetelmällä. Kalvosuodatusmenetelmällä analysoitiin enterokokki-bakteereita ja Colilert pikamenetelmällä koliformisia bakteereita ja E. coli -bakteereita. Sähkönjohtavuutta, pH:ta ja sameutta tutkittiin niille suunnitelluilla mittareilla, ja hapen liukoisuutta ja kyllästysastetta tutkittiin jodometrisellä menetelmällä.

Opinnäytetyön mittaukset suoritettiin lokakuu 2013—tammikuu 2014 välisenä aikana. Suurin osa mittauksista tehtiin joulukuussa 2013. Näytteenottokertoja kertyi yhteensä kuusi. Jokaisella näytteenottokerralla otettiin kaikki määritettävät näytteet. Mikrobiologiset määritykset tehtiin näytteenottopäivänä ja kemialliset määritykset seuraavana päivänä.

Veden ollessa lämmintä (>14oC) lämpökestoisten koliformien määrät olivat korkeat. E. coli- ja enterokokkibakteeri havainnot osoittavat hankintavedessä olevan ulosteperäistä saastumista. Talviaikana lumien sulamisvedet heikentävät hankintaveden hygieenistä laatua. Hankintaveden kemiallinen laatu todettiin tyydyttäväksi.

Hulevesien vaikutukset arvioidaan olevan talvella vähäisimmät, koska tällöin vedet ovat jäässä, sateet tulevat lumena, lämpötila on selvästi kylmää ja vesien virtaamat ovat pienempiä. Talvisin lämpimät sääolosuhteet lisäävät hulevesikuormitusta. Tutkimusalueelle johdetaan paljon hulevesiä, jotka kuormittavat paljon Hanhikankaan vedenpumppaamolle tulevaa hankintavettä. Jotta hankintaveden hygieenistä laatua voitaisiin parantaa, olisi tärkeää vähentää hulevesien aiheuttamaa kuormitusta. E. coli- ja enterokokkibakteereiden laatuvaatimukset ovat 0 pmy/100ml talousvedessä. Kun tämä raja-arvo ylittyy monena eri mittauskertana, voidaan hygieenisen laadun todeta olevan riski talousveden saastumiselle.

Tästä työstä on hyötyä Mikkelin vesilaitokselle, Mikkelin ympäristöpalveluille ja muille toimijoille, jotka tutkivat Hanhikankaan alueen veden laatua. Työssä suoritettiin enterokokki- ja E. coli -mittauksia; näitä mittauksia ei löytynyt muiden toimijoiden mittauksista. Lisäksi työ suoritettiin aikana, jolloin vesistöt olivat pääosin jäätyneet. Talvella saadut mittaustulokset ovat tärkeää tietoa, sillä vedenlaatumittauksia suoritetaan harvoin keskellä talvea. Työ sisältää myös paljon mittausajanjakson säädataa, josta voi olla hyötyä tulevia tutkimuksia varten.

Tallennettuna: