Haku

Kiinalaisen uuden vuoden vaikutus kotimaisten yritysten tilaus-toimitusprosesseihin

QR-koodi

Kiinalaisen uuden vuoden vaikutus kotimaisten yritysten tilaus-toimitusprosesseihin

Tämän opinnäytetyön aiheena on kiinalaisen uuden vuoden vaikutus kotimaisten yritysten tilaus-toimitusprosesseihin. Tutkielman tavoitteena on selvittää, onko kiinalaisella uudella vuodella vaikutusta kotimaisten yritysten tilaus-toimitusprosesseihin. Samalla syvemmän tutkimusongelman ratkaisemiseksi selvitetään, kuinka huomattava tämä vaikutus on ja kartoitetaan, mihin prosessin toimintoihin se vaikuttaa eniten. Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan myös, kuinka erilailla tähän vuotuiseen ajankohtaan suhtaudutaan ja varaudutaan toimialoittain ja toimintatavoiltaan erilaisissa kotimaisissa yrityksissä. Edellä mainittujen lisäksi, tavoitteena on tarjota vastaus kysymykseen, kuinka juhlapyhän aiheuttamia ongelmia voidaan mahdollisesti lieventää tai parhaimmassa tapauksessa jopa kokonaan välttää. Tutkielma antaa ajankohtaista ja monipuolisista lähteistä koottua informaatiota aiheesta kiinnostuneille ja sen kanssa tekemisissä oleville eri tahoille. Tutkielma tarjoaa käytännön esimerkkejä ja näkemyksiä kotimaisten yritysten sekä paikallisten, kiinalaisten tavarantoimittajien myötä. Nämä esimerkit ovat hyödyllisiä yrityksille, jotka joko toimivat tai ovat vasta aloittamassa toimintaansa Kiinassa operoivien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa.

Opinnäytetyö on laadittu laadullista, kvalitatiivista tutkimusta käyttäen. Tutkielman teoreettisissa osuuksissa on hyödynnetty kansainvälisistä ja kotimaisista kirjoista sekä Internetin eri lähteistä saatuja tietoja. Vastaavasti tutkielman empiirisessä osuudessa tiedonkeruumenetelminä on käytetty teemahaastatteluina suoritettuja asiantuntijahaastatteluita. Tutkielman aihetta käsittelevä teoreettinen materiaali oli muutamaa julkaisua lukuun ottamatta erikseen joko kiinalaiseen uuteen vuoteen tai Kiinan logistiikkaan liittyvää. Tutkielman ydinmateriaali on siis luotu suurimmilta osin empiirisesti asiantuntijahaastatteluiden muodossa, kotimaisten yritysten sekä kiinalaisten tavarantoimittajien näkemyksien ja kokemuksien avulla. Tutkielmaa varten suoritettiin yhteensä neljä asiantuntijahaastattelua eri yrityksien edustajille sekä viisi jatkohaastattelua samaisten yritysten kiinalaisille tavarantoimittajille. Nämä edellä mainitut haastattelut ovat vastauksien lähde päätutkimuskysymykseen ja muihin tutkielman aihetta koskeviin vastaamattomiin lisäkysymyksiin.

Haastatteluiden analysoinnin tuloksena voidaan todeta kiinalaisen uuden vuoden vaikuttavan maan kanssa operoivien yritysten tilaus-toimitusprosesseihin. Tarkemman kuvan saamiseksi voidaan sen todeta vaikuttavan eniten prosessissa esiintyviin tieto- ja materiaalivirtoihin kyseisenä ajankohtana. Vaikutukset eri toimialoilla ja toimintatavoilla toimivien yritysten erilaisiin toimintoihin olivat havaittavissa selkeimmin tilaustoiminnan kohdalla. Yritykset reagoivat tuotteiden tilausajankohtaan ja tilausmääriin poikkeuksellisten toimenpiteiden muodossa. Kiinalaisen uuden vuoden vaikutukset tilaustoimintaan poikkesivat toisistaan, kun tarkastelun kohteena olivat toimintatavoiltaan varastoperäisen ja projektilähtöisen liiketoiminnan yritykset. Tutkielman tuloksista selvisi, ettei ole olemassa yhtä ja ainutta oikeaa tapaa reagoida tähän vuosittaiseen ilmiöön. Huomioon otettavien asioiden erilaisuuden ja lukumäärän vuoksi, yritysten toimintatavat koostuvat monista muuttuvista tekijöistä. Yhtenä huomioon otettavana tekijänä voidaan pitää Kiinasta tulevien tuotteiden määrää suhteessa yrityksen tuotteiden kokonaismäärään ja täten niiden osuutta kokonaisliiketoimintaan. Määrän kattaessa suuren ja tärkeän osuuden yrityksen materiaalivirrasta, tulee tilaus-toimitusprosessi suunnitella erityisellä tarkkuudella. Tässä suunnittelussa voidaan hyödyntää ostoportfolioanalyysia.

Tallennettuna: