Haku

VIRVE-päätelaitteen käytön osaamisen kehittyminen simulaatio-opetuksen avulla

QR-koodi

VIRVE-päätelaitteen käytön osaamisen kehittyminen simulaatio-opetuksen avulla

VIRVE on viranomaisradioverkko, jonka avulla viranomaiset voivat turvallisesti ja tehokkaasti kommunikoida keskenään yli viranomaisrajojen. VIRVE perustuu TETRA-standardiin, joka tarjoaa mahdollisuuden jakaa yhden radioverkon usean eri toimijan kesken. Laurea Otaniemen TETRAsim-simulaatio-oppimisympäristö tarjoaa mahdollisuuden harjoitella VIRVEn käyttöä. Oppimisympäristö koostuu kouluttajan ja koulutettavien tietokoneista, jotka toimivat simulaatioverkossa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten ensimmäisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijoiden VIRVE-päätelaitteen käytön osaaminen muuttui simulaatiokoulutuksen jälkeen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös testata Kirstinän ja Lehtisen (2011) opinnäytetyön kyselylomaketta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehostaa terveydenhoitajaopiskelijoiden VIRVE-päätelaitteen käytön osaamista simulaatio-opetuksen avulla.

Opinnäytetyön kohderyhmänä oli ensimmäisen vuoden terveydenhoitajaopiskelijaryhmä. Järjestimme heille kaksi testitilaisuutta, joissa selvitimme heidän VIRVE-tietoisuutta Kirstinän ja Lehtisen kyselylomakkeen avulla. Testitilaisuudessa opiskelijat tekivät myös simulaatiotestin TETRAsim-simulaatiokoulutusohjelmalla. Simulaatiotestin avulla selvitimme, kuinka nopeasti opiskelijat suoriutuivat VIRVE-päätelaitteen käyttöä koskevista 15 tehtävästä. Testitilaisuuksien välissä opiskelijat saivat VIRVEn simulaatiokoulutuksen sekä käyttivät VIRVE-päätelaitetta SOSTER-tapahtumassa.

Vertasimme ensimmäisen ja toisen testitilaisuuden tuloksia keskenään. Tulosten analysoinnissa käytettiin Excel-tietokoneohjelmaa. Ensimmäisessä testitilaisuudessa kukaan terveydenhoitajaopiskelijoista ei ollut käyttänyt aikaisemmin VIRVE-päätelaitetta. Näin ollen heidän VIRVE-tietoisuutensa oli alhainen. Simulaatiokoulutuksen jälkeen opiskelijat olivat oppineet VIRVE-päätelaitteen peruskäytön ja suurin osa uskaltaisi nyt käyttää sitä. Osaaminen näkyi myös TETRAsim-simulaatiotestin tuloksissa. Toisessa testitilaisuudessa testiin kului aikaa keskimäärin puolet vähemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Koulutuksen jälkeen opiskelijat myös pitivät VIRVE-päätelaitetta hyödyllisenä työvälineenä. Tulosten perusteella VIRVE-päätelaitteen käytössä ilmenee kuitenkin vielä puutteita, eikä opiskelijoiden mielestä VIRVE-päätelaitteen käyttö ole helppoa. VIRVE-päätelaitteen koulutukselle olisi vielä kysyntää, sillä reilusti yli puolet vastaajista koki tarvitsevansa lisäkoulutusta.

Tallennettuna: