Haku

Syitä ja keinoja seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseen vankeusaikana

QR-koodi

Syitä ja keinoja seksuaalisen hyvinvoinnin edistämiseen vankeusaikana

Opinnäytetyön tarkoituksena oli vastata nuorilla vangeilla ilmenneeseen tarpeeseen käsitellä seksuaalisuutta vankeusaikana. Työn työelämäkumppanina ja tilaajana toimi Helsingin vankila. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, miksi seksuaalista hyvinvointia edistäviä palveluita olisi hyödyllistä sisällyttää nuorten vankien kuntoutukseen ja millä keinoilla seksuaalista hyvinvointia voidaan edistää vankeusaikana. Lisäksi pyrittiin selvittämään, onko rikosseuraamusalan henkilöstöä tarvetta lisäkouluttaa seksuaalisuuden käsittelyyn.

Opinnäytetyö kokoaa yhteen kansainvälisiä artikkeleita systemoidun kirjallisuuskatsauksen keinoin. Aineisto koostuu 11 artikkelista, jotka käsittelevät seksuaalisuutta ja vankeutta tai muuta seuraamusta. Kirjallisuuskatsaus pyrkii tarkastelemaan, millaisena seksuaalisuus ja seksuaalisen hyvinvoinnin edistäminen vankeusaikana näyttäytyy kansainvälisessä tutkimuksessa. Aineisto on käsitelty teema-analyysin menetelmää hyödyntäen. Aineistosta esiin nousseita teemoja ovat vankien erityistarpeet, vankilan rooli seksuaalisuuden rajoittajana ja mahdollistajana, työntekijöiden osaaminen ja asenteet sekä seksuaalisen hyvinvoinnin edistämisen menetelmät ja hyödyt.

Aineistossa seksuaalisuus on määritelty eksistentiaaliseksi tarpeeksi, osaksi ihmisyyttä. Silti seksuaalisuus ja sen käsittely voidaan edelleen nähdä tabuna. Vankila rajoittaa seksuaalisuuden toteuttamista, muttei poista sen tarvetta. Vankien terveydentila, yleiset päihde- ja mielenterveysongelmat sekä seksuaalinen riskikäyttäytyminen lisäävät tarvetta seksuaalista hyvinvointia edistäville palveluille. Seksuaalinen eristäminen voi vaikuttaa haitallisesti mielenterveyteen ja lisätä seksuaalista turhautumista. Hyvä mielenterveys, vahva parisuhde sekä isyyden tukeminen vankeusaikana voivat vähentää riskiä uusintarikollisuuteen. Toiminnalliset menetelmät ja vankien osallistaminen interventioiden kehittämiseen on todettu vaikuttaviksi menetelmiksi nuorten vankien seksuaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Rikosseuraamusalan työntekijöiden ja alan opiskelijoiden perehdyttäminen seksuaalisuuteen voi lisätä osaamista kohdata ja käsitellä seksuaalisuuden ilmiöitä. Tuomalla seksuaalista hyvinvointia edistäviä palveluita vankien saataville voidaan ehkäistä eriarvoisuutta vankien ja muun väestön välillä sekä saavuttaa kansanterveydellisiä hyötyjä.

Tallennettuna: