Haku

Teema, tarina ja kaupunki - tavoitteena elämys historiallisessa Helsingissä

QR-koodi

Teema, tarina ja kaupunki - tavoitteena elämys historiallisessa Helsingissä

Tämän toiminnallisen tutkimuksen aiheena on teema- ja kaupunkikierrokset ohjelmapalveluissa sekä niiden tuotekehitys. Tutkimuksen kehittämiskohteena on Standalone–tyyppisellä konseptilla eli ilman ohjaajaa toimiva, teknologiseen toteutukseen perustuva interaktiivinen teemakierros matkailijoille Helsingissä. Tavoitteena on laatia tuotekonseptiin sisältö, joka muodostuu teemasta, tarinasta ja toimintaympäristöstä kierroskohteineen. Toimeksiantaja on ohjelmapalveluyritys Go Experience Oy. Tutkimuskysymys on: Miten luoda niin vetovoimainen tuotesisältö teemakierrostuotteeseen, että teknologisesti välitettynäkin se on asiakkaalle onnistunut kokemus, jopa elämys? Kysymykseen haetaan vastausta tutkimalla elämyksen käsitettä erityisesti ohjelmapalvelutuotannon näkökulmasta. Muu teoreettinen viitekehys koostuu kaupunkimatkailun, ohjelmapalveluiden ja tuotekehityksen teoriasta.

Kvalitatiivisina tutkimusmenetelminä käytetään kyselyä, havainnointia ja teemahaastattelua. Tutkimus sisältää esitutkimuksen, joka kartoittaa teema- ja kaupunkikierrosten nykytilannetta Helsingissä ja valituissa kuudessa eurooppalaisessa vertailukaupungissa. Nykytila-analyysissä hyödynnetään kyselyä ja Internet-pohjaista havainnointia. Toimintaympäristön havainnoinnin kohteena tutkimuksessa on palvelutapahtuman ympäristö ja potentiaaliset kierroskohteet Helsingissä. Osallistuva havainnointi tutustuttaa tutkijan tuotteen fyysiseen ympäristöön ja auttaa analysoimaan sitä tieteellisesti. Teemahaastattelua käytetään, jotta tuotteelle valitusta teemasta, sortokausista ja suomalaisen taiteen menestyksekkäästä ajasta, kultakaudesta, saataisiin mahdollisimman paljon asiantuntijatietoa tuotekehitystä varten. Tuotekehitystyöhön kuuluva ideointi ja palveluprosessin kehittäminen pohjautuu vahvasti tutkimusmenetelmien avulla kerättyyn tietoon.

Tutkimuksen tavoite saavutettiin, eli tuotekonseptiin rakennettiin prototyyppitestauskelpoinen tuotesisältö. Tutkija on tyytyväinen sisältökokonaisuuteen ja siihen, että teemakierrokselle asetetut vaatimukset täyttyivät. Samalla tutkija on sitä mieltä, että kierroksen loppuun tulisi kiinnittää erityistä huomiota tuotekehityksen jatkuessa. Muistijäljen jättäminen on yksi elämyksen synnyn edellytyksistä, ja loppuhuipennuksen kehittäminen ilman ohjaajaa tapahtuvaan kierrokseen on haasteellista. Osa tuotesisällöstä esitellään tutkimuksessa, mutta yksityiskohtainen juoniseloste ja yhteistyökumppanuudet on määritelty salaisiksi.

Nykytila-analyysin tulokset kertovat teemakierroksille olevan markkinoita Helsingissä. Tämä ja teemahaastattelussa esiin tullut asiantuntijan näkemys teeman ja kävelykierrosten potentiaalista kaupungissa kannustavat jatkamaan tuotekehitystyötä aiheen parissa. Seuraava tutkimusaihe voisi olla prototyyppitestaus ja siitä johdetut kehitys- ja muutosehdotukset. Tutkimuksesta ei hyödy ainoastaan tutkimuksen toimeksiantaja. Nykytila-analyysin tuloksia voidaan hyödyntää alalla yleisesti, ja mikäli tuote viedään markkinoille, hyötyvät ohjelmapalvelusektori ja Helsingin nousujohteiset matkailumarkkinat uudenlaisesta tuotteesta. Tulevaisuuteen suuntautunut ohjelmapalveluyritys ymmärtää elämyksen, teemojen ja tarinoiden merkityksen myös kaupunkeihin suuntautuvissa ohjelmapalveluissa.

Avainsanat: Elämys, kaupunkimatkailu, ohjelmapalvelut, tuotekehitys

Tallennettuna: