Haku

Balanssi vai burnout – YAMK-koulutusohjelman asiakaskeskeinen kehittäminen

QR-koodi

Balanssi vai burnout – YAMK-koulutusohjelman asiakaskeskeinen kehittäminen

Työelämän murroksessa jatkuva oppiminen korostuu sekä yksilön pärjäämiskeinona että laajemmin yhtenä vastauksena työelämän muuttuviin vaatimuksiin. Samanaikaisesti asiakas- ja palvelukeskeisyys raivaavat tilaa vaihtoehtona perinteiselle tuotanto- ja yrityskeskeiselle ajattelulle ja toiminnalle. Digitalisaation myötä tietoa voi saada jatkuvasti ja missä tahansa, ja opiskelijat voivatkin rakentaa oman oppimisen ekosysteeminsä yhdistellen muodollista ja epämuodollista koulutusta omien tarpeidensa ja halujensa mukaan.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia ja ymmärtää ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) yhden koulutusohjelman opiskelijoiden tarpeita muuttuvan työelämän kontekstissa. Tämän ymmärryksen perusteella tavoitteena on luoda opiskelijoiden aitoihin tarpeisiin vastaavia ehdotuksia YAMK-koulutusohjelman kehittämiseksi.

Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentuu asiakaskeskeisestä liiketoimintalogiikasta, palveluinnovaatiosta ja muotoiluajattelusta. Asiakaskeskeisessä liiketoimintalogiikassa asiakkaan maailma, tarpeet ja näkökulma ovat toiminnan keskiössä. Opinnäytetyössä hyödynnetään palveluinnovaatioita ja muotoiluajattelua sekä näiden menetelmiä kehittämistyössä.

Kehittämistyössä käytettiin laadullisia palvelumuotoilun ja ennakoinnin menetelmiä, kuten haastatteluja, muotoilupeliä, persoonia ja kuvakäsikirjoitusta. Näiden menetelmien kautta kerättiin syvällistä ymmärrystä YAMK-opiskelijan tarpeista ja maailmasta sekä visualisoitiin opiskelijoiden nykytarpeiden monimuotoisuutta ja niihin vastaavia kehittämisehdotuksia.

Tuotoksena syntyi neljä kehittämisehdotusta. Kerätyn ymmärryksen pohjalta luodut kehittämisehdotukset pyrkivät vastaamaan YAMK-opiskelijan tarpeisiin, joihin ei vielä nykyisellään koulutusohjelmassa täysin vastata. Lisäksi tulevaisuuden trendejä ja muuttuvan työelämän skenaarioita peilattiin kehittämisehdotuksiin. Ammattikorkeakoulujen työelämäkehittäjän aseman ja roolin kautta kehittämisehdotuksilla voi paitsi parantaa opiskelijoiden oppimiskokemusta ja kehitystä, myös vaikuttaa laajemmin työelämän tulevaisuuden kehittämiseen.

Tallennettuna: