Haku

Äitiysneuvola isyyden tukena : Kyselytutkimus äitiysneuvolapalvelujen vastaavuudesta isien tarpeisiin

QR-koodi

Äitiysneuvola isyyden tukena : Kyselytutkimus äitiysneuvolapalvelujen vastaavuudesta isien tarpeisiin

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaista tukea isät tarvitsevat raskausaikana ja sitä, kuinka äitiysneuvolapalvelut kykenevät vastaamaan tähän tuen tarpeeseen. Tutkimuskysymyksiä oli kolme: 1) minkälaisia palveluja miehet äitiysneuvolalta toivovat, 2) kuinka miehet kokevat tämänhetkisten palvelujen vastaavan heidän tarpeisiinsa sekä 3) kuinka palveluja voitaisiin kehittää. Kohderyhmäksi valittiin sekä ensimmäistä lastaan odottavat että jo lapsen saaneet biologiset isät, jotka ovat käyttäneet tai käyttävät suomalaisia julkisen terveydenhuollon äitiysneuvolapalveluja.

Opinnäytetyötä varten laadittiin laaja kirjallisuuskatsaus, jossa hyödynnettiin ajankohtaista, pääosin suomalaista, tutkimus- ja teoriatietoa. Katsauksen pohjalta laadittiin Internet-pohjainen kyselylomake, jolla pyrittiin etsimään vastauksia tutkimuskysymyksiin. Kyselyä jaettiin useiden yhteistyökumppanien ja sosiaalisen median välityksellä. Tulokset analysoitiin SPSS -tilasto-ohjelman avulla. Tuloksia pyrittiin peilaamaan aikaisempien tutkimusten tarjoamaan tietoon.

Kyselyyn vastasi 86 miestä eri puolilta Suomea. Vastaajien määrä on verrattain pieni, joten tutkimuksen tarjoamat tulokset äitiysneuvolapalvelujen nykytilasta ja isien tuen tarpeesta ovat suuntaa-antavia. Tuloksista kävi ilmi, että isät toivovat neuvolalta enemmän perhekeskeisiä ja isyyttä tukevia palveluja. Esille nousi muun muassa tarve isän ja terveydenhoitajan väliselle kahdenkeskiselle keskustelulle. Vastaajien tyytyväisyys neuvolapalveluihin oli jonkin verran riippuvainen heidän asuinpaikastaan. Itä-Suomessa, Lapissa ja Pohjois-Suomessa oltiin tyytyväisempiä isille suunnattuun neuvontaan kuin muualla Suomessa. Tulosten perusteella isät luottavat julkisiin neuvolapalveluihin ja toivovat näiden palvelujen kehittämistä.

Tämän opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää neuvolatyön kehittämisen ja jatkotutkimusten pohjana.

Tallennettuna: