Haku

Käyttäjien osallistaminen sosiaalisen sijoitusyhteisön kehittämiseen palvelumuotoilun keinoin : Tapaus: Shareville

QR-koodi

Käyttäjien osallistaminen sosiaalisen sijoitusyhteisön kehittämiseen palvelumuotoilun keinoin : Tapaus: Shareville

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää pohjoismaista sosiaalista sijoitusyhteisöä Sharevilleä. Tutkimuksellisen kehittämistyön kehittämiskohteeksi valitun sosiaalisen sijoitusyhteisön kehittämiseksi sovellettiin palvelumuotoilua ja erilaisia palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja. Teoreettinen viitekehys nojaa vahvasti finanssipalvelun uutteen liiketoimintalogiikkaan, sosiaaliseen sijoittamiseen, palveluiden yhteistoiminnalliseen kehittämiseen ja ekspansiiviseen oppimiseen.

Opinnäytetyön toimeksiantaja on ruotsalaislähtöinen Shareville Ab, joka kuuluu ruotsalaiseen Nordnet Ab -konserniin. Shareville on ensimmäinen täysin pohjoismainen sijoitusyhteisö, jossa käyttäjät voivat ottaa oppia muiden onnistumisista ja kokemuksista.

Opinnäytetyössä kehittämiskohteeksi valitun digitaalisen finanssipalvelun kehittäminen nojasi palvelumuotoiluprosessiin, joka muunnettiin paremmin tähän opinnäytetyöhön sopivaksi hyödyntämällä ulkomaista palvelumuotoilua käsittelevää kirjallisuutta.

Opinnäytetyö jakautuu kuuteen päälukuun, joista ensimmäinen on johdanto, toinen käsittelee sosiaalista sijoittamista ja sosiaalisia sijoitusalustoja, kolmas johdattelee lukijan palveluiden kehittämiseen, neljäs esittelee konkreettisen palvelumuotoiluhankkeen palvelumuotoiluprosessia noudattaen ja luku viisi koostuu tuloksista ja tuotoksista. Viimeinen, kuudes luku sisältää kehittämishankkeen johtopäätökset.

Tässä työssä sovellettu palvelumuotoiluprosessi jakautuu viiteen pääosaan, joista kolme ensimmäistä osaa toteutettiin. Opinnäytetyössä on esitetty määrittely- ja etsintäosa, tutkimus- ja seulontaosa ja suunnittelu- ja kehitysosa. Opinnäytetyössä käydään läpi kaikkien prosessiosien eri vaiheet aina alustavaa prototypointia myöten, mutta tässä kehittämishankkeessa ei tehty palvelutuotantoa ja jälkiarviointi.

Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi kolme palvelukonseptia, joista yksi – sijoittajakummit – osoittautui asiakas- ja käyttäjäymmärryksen perusteella kaikkein lupaavimmaksi. Se myös vastasi saatua asiakasymmärrystä ja muotoiluohjureita.

Opinnäytetyö osoittaa yhteiskehittelyn merkityksen olemassa olevan palvelujärjestelmän liiketoimintalogiikan havainnollistamisessa ja laajemman tilannekuvan hahmottamisessa. Palvelumuotoilu osoittautui monipuoliseksi lähestymistavaksi. Palvelumuotoilun hyödyt eivät rajoitu vain strategiseen suuntaamiseen, vaan siitä on hyötyä myös esimerkiksi jossa asiakassuhteen syventämisessä ja käyttäjien ja muiden sidosryhmien osallistamisessa palvelun kehittämiseen ja parantamiseen.

Tallennettuna: