Haku

”En ymmärrä” ja muita epämääräisiä tuntemuksia : Kuinka tehdään hyvää kritiikkiä

QR-koodi

”En ymmärrä” ja muita epämääräisiä tuntemuksia : Kuinka tehdään hyvää kritiikkiä

Opinnäytetyöni aihe on laadukkaan kritiikin kirjoittaminen. Tarkoituksena on selvittää millaisia näkemyksiä hyvästä kritiikistä mediakentällä vallitsee ja ottaa selvää kuinka sellaista kirjoitetaan. Tavoitteena on määritellä kritiikin muodot ja tutkia sen tärkeyttä, ja tätä kautta analysoida laadukkaan kritiikin tunnusomaisia piirteitä. Merkityksellisyys korostuu erityisesti nykypäivänä, kun muuttuva mediakenttä suo yhä vähemmän tilaa arvosteluille. Tarkastelen aihetta sekä yleiseltä että henkilökohtaiselta tasolta: yhteisön mahdollista tarvetta kritiikille ja omaa pätevyyttäni kriitikkona.

Opinnäytetyöni on jaettu neljään päälukuun. Ensimmäisessä määrittelen kritiikin terminä ja hahmottelen sen historiaa. Toisessa tarkastelen kritiikkiä yhteiskunnallisena ilmiönä pohtien sen merkitystä. Lisäksi valotan kriitikoiden työssään kohtaamia ongelmia. Kolmannessa pääluvussa tutkin kuinka teosta tarkastellaan kriittisesti ja kuinka krittinen teksti rakennetaan. Luvun lopuksi laadin yhteenvedon hyvän kritiikin kriteereistä. Jälkimmäinen auttaa minua neljännessä pääluvussa analysoimaan arvosteluja, jotka olen itse laatinut ollessani työharjoittelussa Voima-lehdessä.

Teoreettinen viitekehys koostuu alan kirjallisuudesta sekä sähköisistä kulttuurijulkaisuista, joita ovat nettilehdet ja kritiikkiportaalit. Opinnäytetyötäni varten haastattelin Suomen Elokuvasäätiön kulttuuriviennin assistenttia Otto Suurosta, jolla on vuosien kokemus kritiikkien kirjoittamisesta. Toiminnallisessa opinnäytetyöni teososassa käytän omia arvostelujani, jotka kirjoitin ollessani työharjoittelussa Voima-lehdessä. Tarkastelen kriittisesti laatimiani arvosteluja ja analysoin tutkimusteni kautta omaa toimintaani. Valitsin teksteistäni kaksi, joista toinen on kirjoitettu näytetekstiksi puoli vuotta ennen harjoittelun alkua ja toinen neljän kuukauden mittaisen harjoittelun lopussa. Täten saan kuvan siitä, kuinka olen kehittynyt urallani.

Opinnäytetyötä tehdessä selvisi, että kriitikoilla oli hyvästä kritiikistä hyvinkin erilaisia näkemyksiä. Selkeitä määritelmiä toimivalle kritiikille on haastavaa löytää. Monet lähteistä tarttuivat samaan aiheeseen - esimerkiksi arvostelun subjektiivisuuteen tai objektiivisuuteen - mutta näkemykset edustivat vastakkaisia näkökulmia. Samoja asioita kuitenkin pohdittiin jokaisessa lähteessä, joten kritiikillä on joitakin selkeitä suuntaviivoja, joita lähteä tarkastelemaan. Median murroksen myötä kriisissä oleva kritiikki on myös tärkeä tarkastelun kohde. Vaikka päivittäisjournalismi on karsinut kulttuurisivujaan, on kritiikillä selkeästi oma paikkansa kulttuurijournalismissa.

Tallennettuna: