Haku

KROONISEN EPÄSPESIFISEN ALASELKÄKIVUN FYSIOTERAPIAKÄYTÄNNÖT : Fysioterapian sisältöä selvittävän potilaille suunnatun kyselylomakkeen pilottitutkimus

QR-koodi

KROONISEN EPÄSPESIFISEN ALASELKÄKIVUN FYSIOTERAPIAKÄYTÄNNÖT : Fysioterapian sisältöä selvittävän potilaille suunnatun kyselylomakkeen pilottitutkimus

Opinnäytetyön taustalla on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (ksshp) fysiatrian poliklinikan tutkimushanke – Kroonisen alaselkäkivun fysioterapiakäytännöt. Opinnäytetyön tehtävänä oli arvioida ja kehittää tutkimushankkeen kyselylomaketta. Potilaille suunnattu kyselylomake on yksi ksshp:n tutkimushankkeen tiedonkeruumenetelmistä. Sen tarkoituksena on selvittää fysioterapiakäytäntöjen sisältöä sekä fysioterapiassa ohjatun omatoimisen harjoittelun toteutumista.

Opinnäytetyö koostuu teoriaosuudesta ja pilottitutkimuksesta, joiden pohjalta esitettiin kehitysehdotuksia kyselylomakkeelle. Teoriaosuuteen koottiin tutkimustietoa kroonisen alaselkäkivun fysioterapiamenetelmistä. Lisäksi teoriaosuudessa esitettiin näkökulmia fysioterapiaohjaukseen ja sen tuloksellisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Pilottitutkimus oli 14 kyselylomaketta kattava tutkimus, joka toteutettiin ennen ksshp:n varsinaisen tutkimushankkeen käynnistymistä. Opinnäytetyö tutki kuinka pilottitutkimuksessa annetut lomakevastaukset kuvasivat niitä asioita, joita ksshp:n tutkimushankkeessa on tarkoitus selvittää. Teoriaosuuden ja pilottitutkimuksen tulosten pohjalta arvioitiin kyselylomakkeen toimivuutta tiedonkeruumenetelmänä ja tuotiin esiin kehityskohteita kysymyksen asettelussa.

Opinnäytetyön pohdinnassa esitellään 26 kehitysehdotusta kyselylomakkeelle. Kehitysehdotusten pohjalta luotiin muokattu kyselylomake ksshp:n tutkimushankkeelle. Opinnäytetyön pohdinnassa ehdotetaan myös jatkotutkimusaiheita teoriaosuuteen ja pilottitutkimukseen pohjautuen. Ksshp:n kyselylomakkeella saadaan tärkeää tietoa fysioterapiassa käytetyistä terapiamenetelmistä ja siitä, kuinka omatoiminen terapeuttinen harjoittelu on toteutunut. Fysioterapiaohjauksen laadun ja tuloksellisuuden kehittämiseksi kaivattaisiin kuitenkin lisää tutkimusta siitä, mitkä tekijät vaikuttavat selkäkipupotilaan omatoimiseen harjoitteluun ja kuinka omatoimista harjoittelua voisi tukea fysioterapiaohjauksen keinoin.

Tallennettuna: