Haku

Raideliikenteen turvalaitteiden kunnossapito

QR-koodi

Raideliikenteen turvalaitteiden kunnossapito

Turvalaitteiden käytettävyys ja toimintavarmuus ovat sujuvan ja turvallisen junaliikenteen ehdottomia edellytyksiä ja siitä syystä raideliikenteen turvalaitteita tulee huoltaa ja ylläpitää jatkuvasti. Turvalaitteiden moninaisen kirjon ja useiden eri laitevalmistajien vuoksi, samantyyppisiä turvalaitteita huolletaan eritavoin, eivätkä nämä huoltotavat ja käytänteet välttämättä ole aivan selkeitä, varsinkaan vasta uransa alkutaipaleella oleville asentajille.

Työn tavoitteena oli tutkimuksen viitekehyksen, omaperäisten kokemusten ja asiantuntijahaastatteluiden kautta laatia huolto-ohje, jonka avulla turvalaitteiden huoltoihin olisi mahdollista saada yhteneväisyyttä kaikilla kunnossapidon alueurakoilla. Laadittavaa huolto-ohjetta olisi mahdollista soveltaa myös uusien asentajien perehdytysmateriaalina.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisen tutkimuksen tunnusmerkkejä soveltaen ja tutkimukseen kerättiin aineistoa niin laitevalmistajien manuaalien kuin olemassa olevien ohjeiden ja säännösten muodossa. Opinnäytetyössä käytettävät asiantuntijahaastattelut suoritettiin pääasiassa etäyhteyksien välityksellä, johtuen henkilöiden välisistä välimatkoista. Haastatteluita pidettiin myös maastossa käytännön työtä suorittaville henkilöille, eli NRC Group Finland Oy:n turvalaiteasentajille. Haastatteluista saatua tietoa analysoitiin ja verrattiin tehtäväluettelossa vaadittuihin toimenpiteisiin.

Toteutettu tutkimus osoitti, että asentajilla ei ollut aivan yhteneväisiä tapoja ja mielipiteitä siitä, kuinka turvalaitteet huolletaan parhaalla mahdollisella ja tehtävälistan mukaisilla tavoilla. Haastatteluista myös ilmeni, että turvalaitteiden huoltojen suoritustavat ovat enemmänkin periytyneet ”isältä pojalle”, kuin että olisivat jonkin virallisen ohjeen mukaisesti tehtyjä. Tämä johtui osittain siitä, että laitekanta oli osittain erityisen vanhaa, eikä näiden huoltamiselle ollut laadittu minkäänlaista virallista ohjetta.

Pääsääntöisesti asentajilla oli oikeat ja asianmukaiset suoritustavat huoltojen laadukkaalle suorittamiselle, mutta huoltotapojen yhtenäistämisellä saadaan jatkossa huollot suoritettua laadukkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti kaikilla kunnossapitoalueilla.

Tallennettuna: