Haku

Tarjoilijoiden hartiarenkaan hallinta

QR-koodi

Tarjoilijoiden hartiarenkaan hallinta

Tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ovat tavallisimpia työhön liittyviä terveysongelmia Suomessa ja ne aiheuttavat jopa 3-4 miljardin kokonaiskustannukset vuosittain. Opinnäytetyön kohderyhmänä oli ravintoloiden tarjoiluhenkilökunta. Tarjoilijat tekevät käsillään toistotyötä ja kantavat läpi illan raskaitakin kuormia. Työ vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja liikehallintaa.

Opinnäytetyö keskittyi tarjoilijoiden optimaaliseen hartiarenkaan asento- ja liikehallintaan. Opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä tietämystä siitä, millainen hartiarenkaan hallinta tarjoilijoilla on. Tavoitteena oli kartoittaa strukturoidun haastattelun avulla tarjoilijoiden taustaa (ikä, sukupuoli, työhistoria, liikunnallinen aktiivisuus, työn koettu kuormitus, aiemmat TULE – vaivat ja kivut) sekä testata tarjoilijoiden hartiarenkaan asentoa ja liikehallintaa. Tutkimusotokseksi kerättiin Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Original Sokos Hotel Alexandran kolmesta ravintolasta 11 tarjoilijaa.

Kahdeksalla (73%) henkilöllä oli säännöllisesti niskahartiaseudun lihaskireyksiä ja ajoittaisia kipuja. Lihaskuntoharjoittelua harrasti kolme (27%) henkilöä. Useille kävely ja hyötyliikunta olivat ainoita liikunnan muotoja. Liikuntakertojen määrä viikon aikana oli suurimmalla osalla vähäinen. Kahdeksalla (73%) henkilöllä havaittiin puutteita olkavarren fleksion liikekontrollissa. Olkanivelen sisäkierron liikekontrollissa puutteita oli yhdeksällä (82%). Seitsemällä (64%) henkilöllä pää ja olkapäät olivat eteenpäin työntyneet. Viidellä (45%) henkilöllä olkanivelet olivat sisäkierrossa.

Samat hartiarenkaan ongelmat toistuivat tutkimusjoukossa. Jatkossa kartoittamalla näitä esille nousseita havaintoja laajemmin ja valistamalla työntekijöitä niiden merkityksestä sekä mahdollisista pitkän ajan vaikutuksista, voisi tulevien hartiarenkaan kipujen ja toiminnan haittojen syntyminen mahdollisesti olla ennaltaehkäistävissä.

Tallennettuna: