Haku

Pedagoginen viikkovartti yrityksen myyntiryhmälle

QR-koodi

Pedagoginen viikkovartti yrityksen myyntiryhmälle

Tässä opinnäytetyössä tutkitaan Suomen Polkupyörätukku Oy:n palaveritoimintoja tällä hetkellä, sekä pohditaan miten niitä voisi kehittää. Opinnäytetyön tavoitteena on tutkia, mitkä palaverikäytännöt toimivat tällä hetkellä Polkupyörätukussa, mitä hyvää niissä esiintyy ja mitkä ovat kehitettävät osa-alueet. Tavoitteena on myös luoda näiden havaintojen pohjalta ajatus ja rakenne tulevalle viikkovartti-toiminnalle yrityksessä.

Suomen Polkupyörätukku Oy on valtakunnallinen polkupyöriä ja vapaa-ajan välineitä myyvä ja tarjoava yritys, jonka kuuluu Helkama Emotor konserniin. Yrityksellä on 20 kappaletta myymälöitä ympäri Suomen ja se työllistää vuosittain miltei 70 henkilöä. Tavoitteena yrityksellä on olla yksi suurimmista polkupyörämyymälöistä Suomessa, mutta ennen kaikkea, tarjota parempaa palvelua sekä asiakaslähtöistä toimintaa.

Opinnäytetyön sisältö koostuu palavereiden nykytilan kartoitusta varten tehdystä SWOT- analyysistä, sekä sitä seuranneesta tarkentavasta kyselystä, jotka tehtiin Polkupyörätukun myymäläpäälliköille. Tämän lisäksi opinnäytetyössä on hyödynnetty havaintoja työn ohessa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta sekä myymälöissä, että palavereissa. Kyselyillä ja havainnoilla on ollut tarkoitus selvittää yrityksen palaverikäytäntöjä sekä niiden sisältöä. Näiden havaintojen pohjalta on pyritty tulkitsemaan kehityskohteet ja näitä peilaamalla luomaan uusi käytäntö Suomen Polkupyörätukun myymälöille viikkovartti palaverikäytännön muodossa. Tätä palaverikäytäntöä on tarkoitus pilotoida ainakin Polkupyörätukun Tammiston myymälässä.

Yrityksen myyntiryhmän toiminta on hyvin vuorovaikutteista ja sosiaaliset vuorovaikutuskyvyt ovat erittäin tärkeässä asemassa päivittäisessä toiminnassa. Tämän johdosta työntekijöiden jatkuva kehittyminen ja voimaantuminen työssä on erittäin tärkeää. Yrityksen toiminta on hyvin kausiluontoista, ja resurssit on jaettu hyvin tarkasti. Tällöin kaikenlainen henkilöstön vahvistaminen ja kehittäminen tulee tapahtua organisoidusti ja tehokkaasti. Unohtaa ei myöskään sovi myymäläpäälliköitä, joille kausiluonteisuus asettaa kovan haasteen ajan resursoimisessa myymälän ja myyjien johtamiseen. Tässä opinnäytetyössä on tarkoitus antaa myös myymäläpäälliköille mahdollisuus parempaan johtamiseen ja etsiä mahdollisia johtamisen välineitä palaveritoiminnan kautta. Tämän opinnäytetyön tavoite on enemmänkin henkisten voimavarojen kasvattaminen kuin taloudellinen kasvu.

Tallennettuna: