Haku

Nuorisotyöntekijän osallistaminen ja työhyvinvointi nuorisotyössä

QR-koodi

Nuorisotyöntekijän osallistaminen ja työhyvinvointi nuorisotyössä

Tämä opinnäytetyö käsittelee työntekijöiden osallistamista nuorisotyössä ja sen mahdollista merkitystä työhyvinvointiin. Tutkimus toteutettiin Siuntiossa. Siuntio on Länsi-Uudellamaalla sijaitseva pieni maaseutumainen kunta, jossa tehdään nuorisotyötä monipuolisesti kunnassa asuvien nuorten tarpeiden mukaan. Kunnan nuorisopalveluiden työntekijöistä osa oli työskennellyt tehtävissään jo pidempään ja osa lyhyemmän ajan. Työhyvinvointiasioita oli kunnassa pohdittu esimiestasolla aiemminkin ja oli nähty tarpeen selvittää tilannetta tarkemmin. Kyselyiden avulla tutkittiin Siuntion nuorisotyöntekijöiden ajatuksia ja kokemuksia työhyvinvoinnista ja osallisuuden merkityksistä. Kunnassa koko henkilöstölle toteutettu työhyvinvointikysely kartoitti mm. työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista, kokemuksia johtamisesta ja omaan työhönsä vaikuttamisesta sekä työn sujumista yleensä. Tämän lisäksi selvitettiin nuorisopalveluiden henkilöstön osallistamiseen ja sen vaikutuksiin liittyviä ajatuksia.

Nuorisotyöntekijän osallistaminen osana työhyvinvointia on havaintojeni mukaan tutkimuksessa jostain syystä vähemmälle huomiolle jäänyt asia. Osallisuudesta puhutaan kuitenkin yleisesti alasta riippumatta paljon juuri työhyvinvointiin liittyen. Osallistaminen itsessään on nuorisotyössä sinänsä hyvin tuttu käsite jo 1990-luvulta lähtien. Nuorten osallisuus ja osallistaminen ovatkin nuorisotyössä vahvasti näkyvillä erilaisten toimintamuotojen yhteydessä.

Työhyvinvointiin panostamalla työntekijät voivat paremmin ja se tuo työnantajalle tutkitusti säästöjä, koska hyvinvoiva työntekijä myös suorittaa paremmin. Osallistaminen ja sitä kautta työntekijöiden osallisuuden kokemukset vakiintuneena osana työyhteisön käytäntöjä parantavat työhyvinvointia ja tuottavat varmemmin laadukasta nuorisotyötä. Tämä vaikuttaa nuorten käytössä oleviin palveluihin ja sitä kautta myös suoraan nuorten hyvinvointiin. Tästä syystä nuorisotyöntekijän osallistamisen onnistumiseen on tärkeää kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. kaikessa nuorisotyössä. Koko nuorisotyön alaa ajatellen henkilöstön osallistamisen lisäämisellä on mahdollista saavuttaa huomattavia etuja niin henkilöstön työhyvinvoinnissa kuin taloudellisestikin.

Tutkimuksessa saaduista vastauksista kävi ilmi, että työhyvinvointi koettiin henkilöstön mielestä tärkeänä asiana ja osallisuudella nähtiin olevan siihen vaikuttava merkitys. Myös kehityskohteita tuli selvityksen aikana esitetyissä toiveissa esiin ja näiden edelleen kehittäminen vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin ja parantaa henkilöstön kokemusta osallisuudestaan.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Siuntion nuorisopalveluiden henkilöstön kokemuksia omasta osallisuudestaan ja ajatuksia sen vaikutuksesta heidän työhyvinvointiinsa. Tämä tavoite toteutui hyvin ja tutkimuksessa tuli esiin henkilöstön kokemuksia. Tutkimus oli kuitenkin suppea ja osallisuuden lisääminen entisestään yhteisössä, jossa osallistaminen on jo osa johtamista, vaatisi laajempaa selvitystä ja käytännön harjoituksia rinnalleen.

Tallennettuna: