Haku

Rap-musiikki ja nuorisotyö : Kuinka hyödyntää musiikkia nuoren kasvun ja kehityksen tukena

QR-koodi

Rap-musiikki ja nuorisotyö : Kuinka hyödyntää musiikkia nuoren kasvun ja kehityksen tukena

Rap-musiikki ja sen harrastaminen on tullut yhä suositummaksi tänä päivänä. Populaarimusiikin kentällä rap-musiikki ja hiphop-musiikin elementit ovat löytäneet paikkansa ja niitä ammennetaan lähes jokaisessa tämän päivän musiikissa. Digitaalisuuden, teknologian sekä sosiaalisen median kehittyminen on mahdollistanut rap-musiikin tekemisen ja harrastamisen yhä helpommaksi eikä se vaadi välttämättä isoja rahallisia menoja esim. tarvittavien laitteiden hankinnassa. Rap-musiikin harrastamisen kautta nuorella on mahdollisuus itsensä ilmaisuun sekä omien tunteiden käsittelyyn itsenäisesti ja se myös harjoittaa kielellisiä taitoja.

Opinnäytetyön tilaajana toimii Q0C8- niminen toiminimi ja mainostoimisto. Toiminimi tarjoaa tällä hetkellä mm. valo- ja videokuvaus, graafisen suunnittelun, nettisivujen ja sisällön tuoton palveluja. Toiminimeä pyörittää ystäväni kenen kanssa olemme ideoineet Järvenpään alueelle rap- sekä hiphop-musiikkiin keskittyvää työpaja toimintaa pääasiassa n. 13-29-vuotiaille nuorille. Kaupungin nuorisotoimi on vahvasti tukenut viimeisten vuosikymmenten aikana bänditoimintaa mm. järjestämällä treenikämppiä (Nummenkylän rokkihotelli, Dahlin treenikämpät) sekä tuottanut tapahtumia/bändi-iltoja, joissa nuoret ovat päässeet esiintymään esim. nuorisotiloilla.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää tilaajalle kyseisen toiminnan toimivuutta, kehittämiskohteita sekä mahdollisia vaikutuksia nuorison yhteisöllisyyden sekä yksilön kasvun ja kehityksen tukemisessa. Työssä oli tavoitteena selvittää mm. Minkälaisia kokemuksia sekä tutkimuksia on jo toteutetusta toiminnasta ja kuinka sitä voitaisiin kehittää? Kuinka toiminta vaikuttaa yksilön omaan hyvinvointiin, kasvuun sekä kehitykseen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen?

Työtä varten tutkin jo aiheesta tutkittua tietoa sekä samankaltaisiin aihealueisiin liittyvää kirjallisuutta sekä kävin tutustumassa Jyväskylässä toimivan TUFF!-kulttuuriyhdistyksen järjestämään After School-kerhotoimintaan mikä on keskittynyt rap-musiikin sekä ylipäätään hiphop-kulttuurin ympärille ja sen harrastamiseen. Haastattelin toiminnan ohjaajia sekä toiminnassa olevia nuoria kerhotoiminnasta sekä heidän omaehtoisesta rap-musiikin harrastamisesta, joita peilaisin lähdekirjallisuuden tietoon.

Tässä opinnäytetyössä tutkin, kuinka rap-musiikkia voidaan ja kuinka sitä on hyödynnetty nuorisotyön kentällä. Aihetta lähestytään käyden läpi rap-musiikin syntyä sekä minkälaisia vaikutuksia on ylipäätään musiikilla ja musiikillisella toiminnalla nuoren yksilön kasvuun ja kehitykseen sekä näiden yhteisöllisiä vaikutuksia. Käyn läpi myös kulttuurisen nuorisotyön musiikillisen toiminnan syntyä ja osuutta nuorisotyössä. Työssä tutkitaan myös minkälainen vaikutus kyseisellä toiminnalla/harrastuksella voi olla syrjäytymisen ja eriarvoisuuden ehkäisemisessä.

Tallennettuna: