Haku

Lahjoittajalähtöisyys varainhankinnassa : Lahjoittajan motiivit ja osallisuuden kokemus

QR-koodi

Lahjoittajalähtöisyys varainhankinnassa : Lahjoittajan motiivit ja osallisuuden kokemus

Opinnäytetyön aiheena on lahjoittajalähtöisyys varainhankinnassa ja näkökantana lahjoittajatoiminta yhteisöllisenä vuorovaikutuksellisena toimintana, johon liittyy osallisuuden kokemus tai osallisuuden kokemuksen tarve. Työ koostuu tietoperustasta, kyselytutkimuksesta ja sen tulosten analysoinnista sekä kehittämisehdotuksista.

Tämän kehittämistyön on tilannut Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK ry, joka on Suomen ainut työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö. Tutkimuksen pohjalta luodaan työntilaajalle hyödyllistä aineistoa johon perustaa tulevien vuosien varainhankinnan strategiat.

Kehittämistyön tiedonhankintamenetelmänä käytettiin Surveypal-kyselyä, joka kohdennettiin SASKin nykyisille lahjoittajille sekä teemahaastatteluja, joissa haastateltiin muille järjestöille lahjoittavia henkilöitä. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 38 henkilöä eli 24,6% SASKin nykyisistä kuukausilahjoittajista ja haastatteluihin osallistui 5 henkilöä.

Tietoperustassa käsitellään lahjoittamista Suomessa, lahjoittamisen käsitettä, lahjoittajakokemusta, lahjoittamisen motiiveja sekä lahjoittajan osallisuuden kokemusta ja arvoja. Aineisto koostuu varainhankintaa, lahjoittamista ja hyväntekemistä käsittelevistä teoksista ja tutkimuksista, lahjoittamiskokemusta ja lahjoittajasuhdetta käsittelevästä aineistosta, sosiaali-psykologisesta aineistosta sekä nykytilaa kuvaavista uutisartikkeleista ja muista julkaisuista.

Kehittämisehdotuksissa heijastuu säännöllisen tutkimuksen tärkeys, lahjoittajaviestinnän ja lahjoitusmuotojen kohdentamisen merkitys ja osallisuuden kokemuksen luomisen synnyttämät mahdollisuudet varainhankintaa harjoittavan järjestön menestykselle. Sosiaalipsykologian teorioiden perusteella yhteisön voi muodostaa joukko ihmisiä, jotka jakavat samat arvot, eli samalle asialle lahjoittaminen ja sitä kautta jaetut arvot ja identiteetti voivat synnyttää yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksen. Järjestö ei siis automaattisesti muodosta lahjoittajista yhteisöä mutta lahjoittajien ja järjestön yhteisesti jaettu ideologia ja arvot voivat sellaisen muodostaa. Osallisuuden määritelmät havaittiin opinnäytetyön myötä liian kapeiksi varainhankinnan kontekstissa. Osallisuus on muutakin kuin konkreettista toimintaa ja osallisuutta voi kokea myös jaetun sosiaalisen identiteetin kautta.

Ainut tapa menestyä varainhankinnassa on ymmärtää järjestön lahjoittajia ja rakentaa varainhankinnan strategiat tuon tiedon varaan. Menestyksekäs varainhankinta voi muuttaa järjestön toiminnan laajuutta ja sisältöä ja moninkertaistaa sen yhteiskunnallisen vaikutuksen.

Opinnäytetyön tuloksia ja kehittämisehdotuksia hyödynnetään SASKin toiminnan suunnittelussa ja etenkin varainhankinnan strategioita luotaessa tuleville vuosille. Varainhankintaa ja lahjoittamista on tutkittu Suomessa suhteellisen vähän ja toivottavaa on, että työn tuloksia voidaan hyödyntää suomalaisen varainhankinnan kentällä laajemminkin.

Tallennettuna: