Haku

Luovaa kirjoittamista muistisairaiden viriketoimintaan : Opas ohjaajalle

QR-koodi

Luovaa kirjoittamista muistisairaiden viriketoimintaan : Opas ohjaajalle

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa luovan kirjoittamisen opas, jota muistisairaiden ikäihmisten parissa työskentelevät henkilöt voivat käyttää ja soveltaa osana viriketoimintaa. Opinnäytetyön työelämäyhteytenä oli Kanta-Hämeessä toimiva ikäihmisille suunnattu päiväkeskus.

Opinnäytetyön tietoperusta muodostui muistisairauksiin, luovaan toimin-taan ja terapeuttiseen kirjoittamiseen liittyvistä tiedoista. Opinnäytetyössä oli valittu terapeuttinen kirjoittaminen teoriapohjaksi. Opinnäytetyön lähtökohtana oli, että luovalla kirjoittamisella on terapeuttisia vaikutuksia ja luovaa kirjoittamista on hyvä ohjata muistisairaille terapeuttisen kirjoittamisryhmän tavoin.

Kanta-Hämeessä toimivassa ikäihmisille suunnatussa päiväkeskuksessa ohjattiin kahta luovan kirjoittamisen ryhmää tammi-helmikuussa 2014. Kaikilla ryhmiin osallistuvilla oli diagnosoitu muistisairaus, mutta he pystyivät vielä itse kirjoittamaan. Ohjausten aikana oli tarkoitus selvittää, mitä tulee ottaa huomioon muistisairaita ohjattaessa sekä miten kirjoittamisen harjoitteet soveltuvat muistisairaille. Tiedonkeruumenetelminä käytettiin havainnointia ja palautekeskustelua.

Ohjaukset osoittivat, että suurin osa harjoitteista soveltui muistisairaille ja että yleisesti ottaen osallistujat pitivät kokoontumiskertojen sisältöä mielekkäänä. Opinnäytetyön tuloksena syntyi opas nimeltä ”Luovan kirjoittamisen opas muistisairaiden viriketoimintaan”. Opas sisältää lyhyesti tietoa luovan kirjoittamisen vaikutuksista, ohjaajan roolista ryhmässä, ohjausten työvaiheista sekä esimerkit luovan kirjoittamisen harjoitteista. Päiväkeskuksen ohjaustyötä tekeviltä työntekijöiltä saadun palautteen perusteella opas koettiin selkeäksi ja käyttökelpoiseksi.

Tallennettuna: