Haku

Kompostoidut kierrätysmateriaalit nurmikon perustamisessa

QR-koodi

Kompostoidut kierrätysmateriaalit nurmikon perustamisessa

Opinnäytetyön aihe liittyy EU:n Life + -ohjelman hankkeeseen LCA in Landscaping eli Elinkaarianalyysin soveltaminen kestävään, kierrätysmateriaaleja hyödyntävään viherrakentamiseen. Hankkeen tavoitteena on elinkaarianalyysin käytön kehittämisen lisäksi selvittää uusien kierrätysmateriaalien käyttöä nurmikon perustamisessa ja hoidossa sekä esitellä uudenlaisia kierrätyspohjaisia materiaaleja ammattimaiseen viherrakentamiseen. Työn toimeksiantaja oli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää kierrätysmateriaaleja sisältävien kompostikasvualustojen soveltuvuutta nurmikon perustamiseen.

Lepaalle toukokuussa 2011 perustetussa kenttäkokeessa oli Kekkilän, Hämeenlinnan Seudun Veden (HS-Vesi) ja Envor Biotech Oy:n (Envor) toimittamaa kompostikasvualustaa. Kekkilän kasvualusta toimi vertailukohteena. Nurmikkosiemenseoksina oli Viherrakennusseos, Urheilukenttäseos sekä MTT:n oma koeseos. Nurmikosta havainnoitiin viherpeittävyyttä, ulkoista laatua, kasvuvoimakkuutta ja rikkakasvien esiintymistä.

Kekkilän kasvualusta sai parhaimmat tulokset nurmikon viherpeittävyyden, ulkoisen laadun ja kasvuvoimakkuuden osalta, mutta sille kehittyi runsas rikkakasvillisuus. HS-Veden kasvualusta reagoi herkimmin kuivaan säähän, mikä näkyi nurmikossa paljaina laikkuina ja heikompina tuloksina. Envorin kasvualustalla kasvaneen nurmikon kasvu sijoittui Kekkilän ja HS-Veden tulosten välille. Se pysyi pitkään rikkakasvittomana. Siemenseoksista Viherrakennusseos kasvoi parhaiten kaikilla kasvualustoilla. Urheilukenttäseos ja MTT-koeseos kehittyivät hitaammin Viherrakennusseokseen verrattuna ja niiden kasvu vaihteli kasvualustakohtaisesti.

Kaikkien kasvualustojen nurmikko saavutti yli 90 %:n viherpeittävyyden viimeisellä havaintokerralla. Tulosten perusteella tutkittuja kasvualustoja voidaan suositella julkisille viheralueille perustettavien nurmikoiden kasvualustoiksi. Kompostikasvualustojen kulutuksenkestävyyden selvittäminen olisi seuraava askel tuotteiden laadun varmistamiseksi.

Tallennettuna: