Haku

Farmasisteille suunnatun lääketiedotuksen tarpeet ja käytännöt

QR-koodi

Farmasisteille suunnatun lääketiedotuksen tarpeet ja käytännöt

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tarkastella apteekkien, sairaala-apteekkien ja lääkekeskusten farmasistien lääketiedotuksen tarpeita ja nykyisiä käytäntöjä. Tavoitteena oli selvittää, miten hyvin farmasistien lääketiedotuksen nykyiset käytännöt vastaavat tarpeita. Tämän pohjalta tavoitteena oli myös löytää kehitysehdotuksia. Opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona Lääketietokeskukselle.

Tietoperustassa käsiteltiin tiedottamista, tiedotteita ja sidosryhmien tarpeiden huomioimista tiedottamisessa. Tietoperustassa käsiteltiin myös tiedottamisen keinona toimivaa markkinointia, lääkemarkkinoinnin erityispiirteitä sekä lääkemarkkinoinniksi katsottavia lääke-esittelyjä ja -koulutuksia.

Opinnäytetyössä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimustyypiksi valikoitui survey eli kyselytutkimus ja tiedonkeruuvälineenä toimi strukturoitu kyselylomake. Tutkimus toteutettiin syksyllä 2020. Vastaukset kerättiin internetissä täytettävän kyselylomakkeen avulla. Kysely lähetettiin Lääketietokeskuksen asiakasrekisteristä löytyvien apteekkien, sairaala-apteekkien ja lääkekeskusten sekä yksittäisten farmasistien sähköpostiosoitteisiin. Kysely lähti noin 1400 sähköpostiosoitteeseen ja vastauksia saatiin yhteensä 229 kappaletta. Näin ollen suuntaa antava vastausprosentti oli 16,3.

Sähköiset palvelut koettiin kaikista mieluisimmiksi tiedotuskanaviksi. Nykyiset lääketiedotuskanavat koettiin hajanaisiksi ja toivottiin yhtä kanavaa, josta kaiken tarvittavan tiedotuksen saisi helposti ja varmasti. Enemmän tiedotusta toivottiin erityisesti uusista lääkkeistä ja lääkkeiden saatavuustiedoista. Tiedotteiden toivottiin olevan osuvasti nimettyjä ja nopeasti sisäistettävissä. Lääkemarkkinointiin suhtauduttiin positiivisesti ja lääke-esittelyt ja -koulutukset koettiin hyödyllisiksi. Vuoden aikana näihin tilaisuuksiin oli osallistuttu kuitenkin harvoin.

Työn avulla saatiin kattava kuva farmasistien lääketiedotuksen tarpeista ja nykyisistä käytännöistä, ja näin ollen tutkimus vastasi asetettuihin tavoitteisiin. Toimeksiantaja oli tyytyväinen lopputulokseen ja koki, että opinnäytetyöstä oli paljon hyötyä.

Tallennettuna: