Haku

Etätyö ja itseohjautuvuus etätyössä Helsingin kaupungin Taloushallintopalveluliikelaitoksessa

QR-koodi

Etätyö ja itseohjautuvuus etätyössä Helsingin kaupungin Taloushallintopalveluliikelaitoksessa

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, millainen on Helsingin kaupungin Taloushallintopalveluliikelaitoksen (Talpa) etätyön nykytila ja miten itseohjautuvia työntekijät etätyössä ovat sekä millaista tukea henkilöstö tarvitsee etätyöskentelyyn. Lisäksi kartoitettiin esimiesten näkemys työntekijöiden itseohjautuvuudesta ja millaista tukea esimiehet itse tarvitsevat etätyön johtamiseen. Tutkimuksella haluttiin selvittää työntekijöiden kokemukset etätyöstä ja toiveet etätyön jatkokehitykselle Talpassa. Kehittämistyön tavoitteena oli luoda etätyön opas, joka tehtiin tutkimuksessa ilmenneiden kokemusten ja toiveiden perusteella. Tutkimus rajattiin siten, että etätyöllä oli pääpaino ja itseohjautuvuus sekä valmentava johtaminen yleisellä tasolla.

Tutkimusmenetelmänä oli kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Työntekijöitä koskeva aineisto kerättiin yhdellä sähköisellä kyselyllä Talpan koko henkilöstöltä (n=375) toukokuun lopussa 2020. Samaan aikaan lähetettiin toinen eri kysymyspatteriston omaava kysely esimiehille (n=36).

Vastauksista ilmeni, että suurin osa työntekijöistä tekee jo etätyötä (90 %) ja henkilöstö haluaa lisätä etäpäivien määrän 3–4 päivää/viikko nykyisen 2 päivää/viikko tilalle ja osa haluaisi tehdä etätyötä jopa päivittäin. Etätyön todettiin vähentävän stressiä, parantavan elämänlaatua, työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamista, säästävän aikaa sekä rahaa. Negatiivisena nähtiin lähinnä hyvän ergonomian ja kollegojen läsnäolon puute. Esimiehet kokivat, että ne työntekijät, jotka ovat itseohjautuvia toimistolla ovat sitä myös etätyössä. Työntekijät toivoivat lisää koulutusta ja perehdytystä etätyöhön sekä ergonomian parantamista. Esimiehet kaipasivat valmentavan johtamisen taitoja ja lisäkoulutusta tähän. Työntekijöille he toivoivat osaamisen kehittämistä ja toimintatapojen muutosmyönteisyyttä.

Kehittämistyönä saatiin tutkimuksen perusteella tehtyä etätyön opas, joka oli asetettu opinnäytetyön tavoitteeksi. Opas sisältää etätyöprosessin ja onnistuneelle etätyölle vinkkejä, mm. töiden priorisointiin, ajankäytön hallintaan, työergonomiaan, työhyvinvoinnista huolehtimiseen, esimiehille etäjohtamiseen.

Johtopäätöksenä on etätyön erinomaisen positiivinen vaikutus työntekijöiden elämänlaatuun. Etätyön mahdollistaminen työntekijöiden omaehtoisuuden mukaisesti tulee myös vähentämään sairauspoissaoloja tulevaisuudessa. Hyvällä valmentavalla johtamisella saadaan itseohjautuvuutta organisaatioon ja se mahdollistaa huipputiimien syntymisen.

Tallennettuna: