Haku

Työnantajamielikuva osana rekrytointia pääkaupunkiseudun hotelleissa

QR-koodi

Työnantajamielikuva osana rekrytointia pääkaupunkiseudun hotelleissa

Opinnäytetyön tarkoituksena on löytää asioita, jotka korostuvat pääkaupunkiseudun hotellien työnantajamielikuvan rakentamisessa rekrytoinneissa. Tutkimuksessa selvitetään, mitä asioita hotellit pitävät tärkeinä työnantajamielikuvan kannalta, ja miten hotellit ovat kehittäneet työnantajamielikuvaansa rekrytoinneissaan. Työssä tutkitaan myös työnantajamielikuvan merkityksellisyyttä hotellien näkökulmasta. Vastausten pohjalta on tavoitteena antaa kehitysehdotuksia, joiden avulla hotellit voisivat parantaa työnantajamielikuvaansa rekrytoinneissaan.

Tietoperustassa käsitellään työnantajamielikuvaa, sen muodostumista ja kehittämistä. Yhtenä käsitteenä avataan työnantajalupaus. Tämän lisäksi tarkastellaan rekrytointia ja työnantajamielikuvan merkityksellisyyttä rekrytoinnissa. Teoriaosuudessa viimeisenä esitellään rekrytointikanavien, -järjestelmän ja -viestinnän vaikutusta työnantajamielikuvaan.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimukseen haastateltiin viittä työnantajamielikuvasta ja rekrytoinnista vastaavaa henkilöä eri pääkaupunkiseudun hotelleista elo-syyskuun 2020 aikana. Haastattelumenetelmänä oli puolistrukturoitu teemahaastattelu. Haastattelut äänitettiin ja litteroitiin, jonka jälkeen tuloksia analysoitiin teemoittelun ja teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla.

Tutkimustuloksista selviää, että pääkaupunkiseudun hotellit pitävät työnantajamielikuvaa erittäin merkityksellisenä rekrytoinnissa. Haastateltavat kertoivat, että hyvällä työnantajabrändillä voidaan houkutella parhaat tekijät. Työnantajamielikuvan kehittämiseen rekrytoinneissa löytyi useita eri tapoja. Hotellit pitivät rekrytoinnissa tärkeänä rehellistä ja avointa viestintää, jonka avulla rakennetaan positiivista työnantajamielikuvaa. Tärkeäksi asiaksi rekrytoinneissa nousi esiin myös mahdollisuuksista kertominen työnhakijoille. Arvot oli integroitu hotellien rekrytointiprosesseihin ja ne olivat suuressa roolissa työnantajamielikuvan rakentamisessa rekrytoinneissa. Tutkimuksessa ilmeni, että hotellit ovat huomioineet työnantajamielikuvansa rekrytointikanavavalinnoissaan tekemällä sisäisiä rekrytointeja sekä tarjoamalla työharjoittelupaikkoja.

Opinnäytetyön johtopäätösten perusteella hotelleille esitetyt keskeisimmät kehitysehdotukset koskevat hakijakokemustutkimuksen toteuttamista, työnantajalupauksen määrittelemistä, rekrytointitaitokoulutusta, rekrytointivideoiden tekemistä sekä työnantajamielikuvan kattavampaa huomioimista rekrytointikanavavalinnoissa. Lisäksi rekrytointijärjestelmän käyttäjäystävällisyyden tutkiminen ja rekrytointiprosessin nopeuttaminen voidaan nähdä huomionarvoisina kehitystoimenpiteinä.

Opinnäytetyön tekeminen aloitettiin toukokuussa ja se saatiin valmiiksi marraskuussa.

Tallennettuna: