Haku

Suomen Työväen Musiikkiliitto STM

Arkisto

Työväen kuoroja ja orkestereita oli toiminut jo 1800-luvun lopulta lähtien. Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) perustettiin vuonna 1920 työväen kuorojen, torvi- ja jousiorkestereiden yhdyssiteeksi, ja sen tavoitteeksi asetettiin näiden taiteellisen tason nostaminen ja työväen musikaalisten harrastusten kasvattaminen ja ylläpitäminen.

STM:n toimintamuodoista tärkeimpiä ovat laulu- ja soittojuhlat (myöhemmin musiikkijuhlat). Ensimmäiset juhlat järjestettiin v. 1921 Tampereella. Toimintansa alusta lähtien STM on harjoittanut säveljulkaisutoimintaa ja nuottivälitystä. Liitto on järjestänyt myös runo- ja sävellyskilpailuja sopivan ohjelmiston löytämiseksi työväen kuoroille ja orkestereille. Liiton ensimmäinen lehti oli nimeltään Työn Sävel ja se perustettiin vuonna 1921. Säännöllisesti lehteä alettiin julkaista v. 1924. Lehden nimeksi otettiin Työväen Musiikkilehti v. 1929, vuodesta 1978 lähtien lehti on ilmestynyt jälleen nimellä Työväen Sävel. Suomen Työväen Musiikkiliiton toiminnassa merkittävä osa on ollut kurssi- ja leiritoiminnalla sekä kirjeopistolla. Varsinkin toimintansa alkuaikoina liiton oli koulutettava kuoroilleen ja orkestereilleen johtajia, joista oli huutava pula.

Suomen Työväen Musiikkiliiton järjestörakenne on seuraavanlainen: perusjärjestöinä toimivat musiikkitaiteelliset yhdistykset. STM:n piirijärjestöt muodostuvat alueella toimivista perusjärjestöistä, vanhin piirijärjestö on STM:n Uudenmaan piiri ,joka perustettiin jo vuonna 1921. Liiton päättäviä elimiä ovat liittokokous, liittoneuvosto ja liittotoimikunta.

Työväenliikkeen kirjastossa on STM:n liittokokousten painetut pöytäkirjat, Työväen Musiikkilehden vuosikerrat 1929 - 1967 (Työn Sävel 1921 - 1928) ja muuta materiaalia.

Aineistotyyppi
Arkisto
Tunnisteet
184
Hakemisto

Suomen Työväen Musiikkiliitto STM 184

Näytä koko kokoelma