Pispalan ensimmäisen uittotunnelin Pyhäjärvelle vievä kouru - Ensio Kauppila
Pispalassa on kuljetettu tukkeja Pyhäjärven ja Näsijärven välillä jo 1860-luvulta lähtien. Ensimmäinen maanpinnalla kulkenut tukkienkuljetustie, ns. punainen tukkitie rakennettiin Pispalanharjun yli vuosina 1863–1864. Ensimmäinen uittotunneli Pispalanharjulle valmistui vuonna 1930. Tämä tunneli oli kaksi metriä korkea, ja sen kapasiteetti oli 2 000 tukkia tunnissa ja 3,5 miljoonaa tukkia kesän uittokauden aikana. Tukinuitto vanhassa tunnelissa jatkui 1960-luvulle saakka, ja se oli tarkoitus korvata uudella 1968 valmistuneella tunnelilla. Vanha uittotunneli on edelleen olemassa, mutta sen molemmat päät on tukittu. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pispalan_uittotunneli - Luettu 23.1.2012)