Sosiaalipedagogiikka : kohti inhimillisempää yhteiskuntaa - Nivala, Elina; Ryynänen, Sanna (Gaudeamus, 2019)
Syrjäytyminen, huono-osaisuus ja eriarvoisuus lisääntyvät. Jatkuvasti kiristyvä tehokkuuden tavoittelu uhkaa niin sivistykseen tähtäävää kasvatusta kuin sosiaalista hyvinvointiakin. Näiden ilmiöiden vastavoimaksi asettuu sosiaalipedagogiikka, joka vastustaa välineellistyvää kasvatusajattelua ja pyrkii yhteisöllisempään ja yhteiskunnallisempaan kasvatukseen. Päämääränä on oikeudenmukaisemman ja inhimillisemmän yhteiskunnan rakentaminen. Sosiaalipedagogiikka sukeltaa syvälle alan juuriin ja tekee laajan katsauksen sen eri suuntauksiin sekä teoreettisesta että käytännön työn näkökulmasta. Lukija pääsee tutustumaan niin alalla vaikuttaneisiin ajattelijoihin kuin käytännön toimijoihinkin. Tämä perusteos rakentaa teoreettista ymmärrystä mutta antaa myös konkreettisia työvälineitä sosiaalipedagogiseen toimintaan muun muassa kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja kulttuurialalle. Se kutsuu keskusteluun myös sosiaalipedagogiikan lähitieteenalat ja kaikki yhteiskunnan muuttamisesta kiinnostuneet.
Keywords: sosiaalipedagogiikka; pedagoginen ajattelu; teoriat; kasvatustiede; yhteisökasvatus; voimaantuminen; sosiaalinen vahvistaminen; sosiaalityö; oppihistoria; historia; kasvatusala; sosiaaliala; työmenetelmät; yhteiskunta; socialpedagogik; pedagogiskt tänkande; teorier; pedagogik (vetenskaper); lärande i lokalsamhällen; empowerment; social förstärkning; socialt arbete; lärdomshistoria; sektorn för undervisning och fostran; socialsektorn; arbetsmetoder; samhället