Tekstin nautinnosta : kuvan luennasta kirjoittamisen aktiin - Kihlman, Asta; Fritze, Max (Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022)
Abstract.
Johdanto : tekstin nautinnosta – kuvan luennasta kirjoittamisen aktiin / Asta Kihlman -- I Taiteen kehyksissä -- In flagrante delicto – luomisen aktista luennan antiin : I näytös / Harri Kalha -- Kritiikki ennen kritiikkiä – itseviittaavuus taidenäyttelyjen lehdistötiedotteiden retoriikassa / Altti Kuusamo -- ”Ei teorioita, ei muotoa, pelkkä – väri” – Ellen Thesleffin taiteen intiimi kehollisuus / Asta Kihlman -- Fragmentteja ja kertomuksia – valokuva, muisti ja historia Marjo Levlinin näyttelyssä Länteen ja takaisin / Petra Lehtoruusu -- Kaunotaide kaatopaikalla – Ateneumin taidemuseosta vuonna 1915 poistettujen teosten skandaali / Max Fritze -- Anal-yzing Picasso / Harri Kalha -- Saako olla lapsikuvia – Freudilla vai ilman? / Harri Kalha -- II Sukupuolen kehyksissä -- In flagrante delicto – luomisen aktista luennan antiin : II näytös / Harri Kalha -- Feminiinisyys Tom of Finlandin muskelimiehissä / Leena-Maija Rossi -- Halun liike kohti kuolemaa – Kuolema Venetsiassa ja sinthom-oseksuaalin käsite / Livia Hekanaho -- Hattutemppuja – muoti-ilmiöstä muotiin ilmiönä / Harri Kalha -- Protoqueereista naisista ja rumuudesta Merete Mazzarellan ”vampyyrikirjoissa” / Alma Söderhjelm ja Toini Topelius -- Stonewallista vaaleanpunaisen euron talouteen – homojen ja lesbojen näkyvyyden politiikassa tapahtuneiden muutosten lähihistoriaa / Annamari Vänskä -- Sigrid af Forselles – korutaiteen monumentalisti / Harri Kalha & Asta Kilhman -- Tutkijuudesta kirjoittajuuteen – akateemisuuden ambivalenssi / Petra Lehtoruusu haastattelee Harri Kalhaa.
Kirjoittajat Max Fritze ja kahdeksan muuta.
Vertaisarvioitu.
Kirjoittajat: Max Fritze ja 8 muuta.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: Thesleff, Ellen, -- 1869-1954.; Levlin, Marjo, -- 1966-; Picasso, Pablo; Tom of Finland, -- 1920-1991.; Mann, Thomas; Mazzarella, Merete, -- 1945-; Söderhjelm, Alma. -- 1870-1949.; Topelius, Toini, -- 1854-1910.; Forselles, Sigrid af, -- 1860-1935.; Kalha, Harri, -- 1962-; taide; kirjallisuus; taiteentutkimus; kirjallisuudentutkimus; kulttuurintutkimus; sukupuolentutkimus; visuaalinen kulttuuri; modernismi; uudenaikaisuus; tulkinta; taidekritiikki; diskurssi; representaatio; sukupuolittuminen; sukupuoli; luovuus; taidehistoria; kirjallisuudenhistoria