Haku

keskiaikainen puuveistos; Tuntematon naispyhimys

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Turun museokeskus

keskiaikainen puuveistos; Tuntematon naispyhimys

keskiaikainen puuveistos
Tuntematon naispyhimys
Tämä aineistosivu on poistettu. Näytetään viimeinen välimuistiin tallennettu versio.

Jalustallinen, puoliplastinen (veistoksen takaosaan on koverrettu onsi), yhdestä puusta veistetty (kädet kyynärvarsista lähtien liitetty tapeilla, kruunu irrallista puuta) seisova naisfiguuri alttarikaapissa, jossa on viistot sivulaudat, kolmion muotoinen katos ja arkkumainen jalusta, jossa ulkokulmissa spiraalikoristeet.
Pyhimys seisoo voimakkaassa S-kaaressa, paino vasemmalla jalalla, oikean työntyessä eteen. Pyhimyksen kasvot ovat soikeat, nenä terävä, suu muistuttaa linnun nokkaa, kulmakarvat ovat olemattomat, silmäluomet erottuvat selvästi ja leuka on terävä. Kruunu on paljaalla otsalla. Tukka valuu aaltomaisina kiharoina olkapäille.
Pyhimys on puettu täyspitkään viitaan ja yksinkertaiseen pyöreäkaula-aukkoiseen pukuun. Puku ja viitta laskeutuvat ylhäältä sileinä, kynärtaipeiden kohdalta ne laskeutuvat molemmat voimakkaille pysty- ja sik-sak-laskoksille. Puku laskeutuu jalustan ja helma alta näkyvien suippojen kengänkärkien päälle.
Värijäänteet: kaapissa on ollut ohut liitupohjaus, sen päälle on maalattu punaiselle pohjalle ornamentteja. Väriä on säilynyt vain kaapin yläosassa. Katoksen reunuksessa on sinistä väriä. Figuurissa on erittäin vähän liitupohjausta jäljellä, veistos on päällemaalattu harmaalla värillä, alkuperäistä väriä ei voi havaita.
Veistoksen kunto: Alttarikaapin koristelu on miltei kokonaan kadonnut. tapeilla kiinnitetyt pyhimyksen kädet ovat irronneet ja kappale jalustaa lohjennut pois, vasemmassa olkapäässä on halkeama. Kaapin osia on kiinnitetty toisiinsa 1961.

Tallennettuna: