Haku

keskiaikainen puuveistos; Pyhä Olavi

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Turun museokeskus

keskiaikainen puuveistos; Pyhä Olavi

keskiaikainen puuveistos
Pyhä Olavi
Tämä aineistosivu on poistettu. Näytetään viimeinen välimuistiin tallennettu versio.

Jalustallinen, puoliplastinen (veistoksen takaosaan on koverrettu onsi), pääasiassa yhdestä puusta veistetty (lakki, vasen korva, osa tukkaa ja penkin kaaveli vasemamlla eri puuta), istuva miesfiguuri, jolla on jalkojensa alla pieni makaava mies.
Patalakkiin, vuorilliseen viittaan ja vyötettyyn pukuun puettu Olavi istuu S-kaaressa, kädet taivutettuina kyynärpäistä eteenpäin, puvun alta näkyvät kenkien suipot lärjet ja niiden alla makaa selällään pä vasemmalla puolella ja jalat koukussa.
Olavilla on lakin alla lyhyt korkkiriivikiharainen tukka, lisäksi lyhyt parta, muttei viiksiä. Kasvot on veistetty ilmeikkäästi, suu ja silmät ovat suuret, nenä klassinen, tukka on kammattu hörökorvien taakse. Viitta laskeutuu olkapäiltä polville ja sen vuori on päällystä pidempi. Vaatteiden laskokset on kuvattu korkeina puvun ja viitan helmassa. Puku poimuttuu lievästi vyön päälle.
Penkin vasemmanpuoleisessa kaavelissa on koristeleikkaus.
Veistoksen kunto: Lakki, osa tukkaa ja oikea korva ovat olleet irti, lakin alle on laitettu kiila, ja pää on liimattu tukevammin paikoilleen. Vartalossa on keskellä pystyhalkeama ja sylissä reikä. Tapeilla kiinitetyt kädet puuttuvat kyynärpäistä lähtien. Vasemman jalan sisäpintaa pitkin kulkee pystyhalkeama. Penkin pääty puuttuu oikealla. 30.4.1961 vasemmassa käsivarressa ollut irto-osa on kiinnitetty entissiä tappireikiä hyväksi käyttäen ja tukien mäntypuuta olevalla kiilamaisella osalla. Veistos on myös puhdistettu tomusta.
Värijäänteet: Veistokseen on maalattu harmaa väri alkup. värin päälle, syvänteissä on hieman liitupohjausta jäljellä.

Tallennettuna: