Haku

taskumatti; lahna

Pellistä valmistettu kaareva taskumatti, juotoksin liitetty. Korkkia oleva korkki. Toiselle puolelle tehty metallilevystä lenkki.

Oikeudenhaltija Naantalin museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Naantalin museo

taskumatti; lahna

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Naantalin museo
Kokoelma
Naantalin museon kokoelma
Inventaarionro
NAA3263:
Mitat
leveys 12 cm, korkeus 27.30 cm
Valmistus
ennen vuotta 1932
käsityö
juottaminen
Käyttö
Kun Suomen valtio päätti kieltää alkoholipitoisten aineiden valmistuksen, maahantuonnin, myynnin, kuljetuksen ja varastoinnin vuonna 1919 tarkoituksenaan edistää kansanterveyttä, ei varmasti kukaan osannut kuvitella kieltolain seurauksia.
Kansa ei suostunut raitistumaan, päinvastoin, alkoholin kulutus lisääntyi. Pirtua ja muita alkoholituotteita alettiin salakuljettaa Suomeen monia reittejä, mutta eniten Helsingin saariston kautta. Kansa alkoi kuluttamaan pirtua aiempien miedompien alkoholijuomien sijaan ja oletettavasti tällä käänteellä ei ollut kansanterveyteen positiivista vaikutusta. Samalla kun juotavien alkoholiprosentti nousi, nousi myös kerralla nautitun alkoholin määrä. Todistusaineisto piti tuhota mahdollisimman nopeasti, joten kaikki käsillä oleva viina piti juoda kerralla pois. Salakuljetuksen myötä Suomeen syntyi ensi kertaa järjestäytynyttä rikollisuutta, joka mahdollisti viinan saannin koko kansalle. Alkoholia oli siis tarjolla yhtä paljon kuin ennenkin, mutta kansan suhde siihen muuttui. Salakuljetusta harjoitettiin monin keinoin. Yksi tapa oli vartaloa myötäilevät astiat. Lahnaksi kutsuttiin tällaista astiaa, joka oli pläkkipeltinen, litteä, malliltaan hieman käyrä pirtuastia, jonka vetoisuus on puoli litraa.
Aiheet
Luokitus
esine (aineistotyyppi)
työkalut ja välineet (pääluokka)
astiat ja välineet (alaluokka)
laki ja oikeus (pääluokka)
rikollisuus (alaluokka)
alkoholijuomat (alaluokka)
taskumatti (yleisnimi)