Haku

säiliö; vesisäiliö

Peltinen vesisäiliö. Lieriön mallinen, taustapuolelta suora metallisäiliö, jossa päässä suppilo. Yläreunassa metallilenkki. Kyljessä värillinen tuotemerkki, jossa kotka, havuja ja liput.

Oikeudenhaltija Naantalin museo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Naantalin museo

säiliö; vesisäiliö

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
Organisaatio Naantalin museo
Kokoelma
Naantalin museon kokoelma
Inventaarionro
NAA3201:
Mitat
leveys 16 cm, korkeus 41 cm
Merkinnät
Tyyppi: kirjoitus (Merkinnän tyyppi)
Tekniikka: maalaus (Merkinnän tekniikka)
Sijainti: kylki (Merkinnän sijainti)
Sisältö: Brandes Riesel Bade Apparat D.R.G.M (Merkinnän sisältö)
Kuvaus: Valkoinen teksti, musta kotka havunoksien päällä ja värilliset liput. (Merkinnän kuvaus)
Kieli: saksa (Merkinnän kieli)
Valmistus
ennen vuotta 1963, jälkeen 1891
teollinen tuote
prässäys
Saksa
Käyttö
Naantalin kylpylä perustettiin vuonna 1863, jolloin rakennettiin ensimmäinen kylpylä, jossa myöhemmin toimi sairas- voimistelu- ja sähköosasto.
Naantalin kylpylaitos
Vuonna 1882 valmistui konehuone ja savikylpylä, 1892 uusin osa ja 1899 Merisali. Kylpylää perustamassa oli 7:n jäsentä, joiden mukaan Naantali oli ihanteellinen paikka kylpylälle. Kylpylä toikin Naantalille paljon vieraita kesäaikaan ja Naantalin väkiluku kesäisin moninkertaistui. Vieraita majoitettiin Naantalissa perheissä ja usein itse asukkaat muuttivat kesäksi mm. ulkorakennuksiin, jotta vieraat saivat paikan ja isännät vuokran. Vuonna 1930 alkoi kylpylässä laskukausi, jonka seurauksena kylpylä siirtyi kaupungille. Sota-aikana toiminta oli rajoittunutta, mutta sodan jälkeen alkoi uusi kukoistus. Vuonna 1957 aloitettiin kylpylaitoksen sähköosaston kehittäminen ja niiden suosio nousi voimakkaasti. Hoitoon tuli yhä enemmän myös lääkärin määräyksen saaneita. Kylpylaitos työllisty hyvin naantalilaisia hierojina, kylvettäjinä ym. Kylpylän lakkautuksen jälkeen kylpylän vanhoja tavaroita ja kalusteita sijoitettiin Kalevaniemen vanhaan parantolaan, sittemmin retkeilymajaan. Osasta koottiin näyttely Ringbomin huvilaan, osa "koneista" eli sähköllä käyvistä laitteista lainattiin Merituuli Viljaselle hänen hoitolaansa. Kävikin niin, että Kalevaniemen rakennus paloi ja samalla osa kylpylän tavaroista, mutta onneksi näihin kahteen paikkaan jäi kylpylän vanhoja esineitä ja ne pelastuivat. Tuolloinen museonjohtaja pyysi sitten kaupungilta, että säästyneet tavarat saataisiin Ringbomin huvilasta museolle ja myöhemmin myös Merituuli Viljanen lahjoitti esineensä museolle.
Aiheet
Luokitus
esine (aineistotyyppi)
työkalut ja välineet (pääluokka)
astiat ja välineet (alaluokka)
virkistys (pääluokka)
säiliö (yleisnimi)