Sökning

ryijy; morsiusryijy

Ryijyn loimi on kaksinkertaista pallavalankaa, kude sinistä ja valkoista hienoa villalankaa. Nukkarivien väli on 1,8 cm ja siinä on 34 kudett. Nukka on kaksinkertaista villalankaa, osittain kiiltovillaa. Nukkasolmussa on kolme lankaa ja nukan pituus on 3,5 cm.
Ryijyn keskustan pohjaväri on sininen, ja siinä koristeena puita, sydämiä, neliöitä ja yhteensä neljä ihmishahmoa. Reunuksen pohjaväri on vaaleanruskea ja siinä on sinireunaisia vinoneliöitä, joiden sisällä on ruskeat täplät. Uloin kapea reunus on ruskea.

QR-kod

För materialet ansvarar

  • Suomen kansallismuseo

ryijy; morsiusryijy

ryijy
morsiusryijy
Sparad:
Materialtyp
PhysicalObject
Samling
Kansatieteelliset kokoelmat
Organisation
Suomen kansallismuseo
Kod
K7545:2
Mått
leveys 149 cm, pituus 197 cm
Tillverkning
1700-luvun loppu
käsityö
kudonta
Bruk
kapio, morsiusryijy
1700-luvun lopulta 1800-luvun alkupuolelle ryijy oli arvokkuutta ja varallisuutta ilmaiseva tekstiili, ja etenkin värikkäillä ja koristeellisilla morsiusryijyillä haluttiin osoittaa talon varakkuutta. Morsiusryijyjen kuviot, mm. ristit, hannunvaakunat, elämänpuut ja sydämet, olivat myös suojelevia ja onnea tuottavia kuvioita. Lisäksi ryijyihin liitettiin usein naishahmoja tai morsiuspari, vihkivuosi ja morsiamen tai kutojan nimikirjaimet.

peite, sisustustekstiili, koristetekstiili
Keskiajalla ryijyt olivat arvokkaita peittoja, joita pidettiin vuoteissa nukkapuoli alaspäin. Näissä peiteryijyissä koristelu oli vähäistä, mutta kun ryijyä alettiin käyttää myös vuoteen koristeena, nukallisesta puolesta tuli yläpuoli ja sen koristelu monipuolistui. Kansan keskuudessa kuviollisesti nukitettu koristeryijy yleistyi 1700-luvun aikana ylellisyysesineenä. Ryijyä käytettiin esimerkiksi morsiusparin vuodepeitteenä, päiväpeitteenä tai rekipeitteenä. Myöhemmin kansallisromantiikan ja taideryijyjen vaikutuksesta ryijyä alettiin käyttää nimenomaan seinävaatteena.

pääasiallinen käyttöpaikka
Häme
Ryijy on kai Koillis-Hämeestä, Jämsän-Uuraisten mailta.
Utställningar
Taideteollisuusyhdistyksen näyttely
Skandinavia 1956
Ämnen
Publikationer
Klassifikation
esine (aineistotyyppi)
taiteet (pääluokka)
avioliitto (pääluokka)
häät (alaluokka)
ryijy (yleisnimi)