Search

ryijy; morsiusryijy

Ryijyn loimi on kaksinkertaista pallavalankaa, kude sinistä ja valkoista hienoa villalankaa. Nukkarivien väli on 1,8 cm ja siinä on 34 kudett. Nukka on kaksinkertaista villalankaa, osittain kiiltovillaa. Nukkasolmussa on kolme lankaa ja nukan pituus on 3,5 cm.
Ryijyn keskustan pohjaväri on sininen, ja siinä koristeena puita, sydämiä, neliöitä ja yhteensä neljä ihmishahmoa. Reunuksen pohjaväri on vaaleanruskea ja siinä on sinireunaisia vinoneliöitä, joiden sisällä on ruskeat täplät. Uloin kapea reunus on ruskea.

QR Code

Material provided by

  • Suomen kansallismuseo
    • Any questions or feedback related to the material?

ryijy; morsiusryijy

ryijy
morsiusryijy
Saved in:
Content Type
PhysicalObject
Collection
Kansatieteelliset kokoelmat
Organisation
Suomen kansallismuseo
Identifier
K7545:2
Measurements
leveys 149 cm, pituus 197 cm
Created
1700-luvun loppu
käsityö
kudonta
Used
kapio, morsiusryijy
1700-luvun lopulta 1800-luvun alkupuolelle ryijy oli arvokkuutta ja varallisuutta ilmaiseva tekstiili, ja etenkin värikkäillä ja koristeellisilla morsiusryijyillä haluttiin osoittaa talon varakkuutta. Morsiusryijyjen kuviot, mm. ristit, hannunvaakunat, elämänpuut ja sydämet, olivat myös suojelevia ja onnea tuottavia kuvioita. Lisäksi ryijyihin liitettiin usein naishahmoja tai morsiuspari, vihkivuosi ja morsiamen tai kutojan nimikirjaimet.

peite, sisustustekstiili, koristetekstiili
Keskiajalla ryijyt olivat arvokkaita peittoja, joita pidettiin vuoteissa nukkapuoli alaspäin. Näissä peiteryijyissä koristelu oli vähäistä, mutta kun ryijyä alettiin käyttää myös vuoteen koristeena, nukallisesta puolesta tuli yläpuoli ja sen koristelu monipuolistui. Kansan keskuudessa kuviollisesti nukitettu koristeryijy yleistyi 1700-luvun aikana ylellisyysesineenä. Ryijyä käytettiin esimerkiksi morsiusparin vuodepeitteenä, päiväpeitteenä tai rekipeitteenä. Myöhemmin kansallisromantiikan ja taideryijyjen vaikutuksesta ryijyä alettiin käyttää nimenomaan seinävaatteena.

pääasiallinen käyttöpaikka
Häme
Ryijy on kai Koillis-Hämeestä, Jämsän-Uuraisten mailta.
Exhibitions
Taideteollisuusyhdistyksen näyttely
Skandinavia 1956
Subjects
Publications
Classification
esine (aineistotyyppi)
taiteet (pääluokka)
avioliitto (pääluokka)
häät (alaluokka)
ryijy (yleisnimi)