Haku

The effects of laser welding parameters on the weldability of AM IN718 to wrought 316L steel

QR-koodi

The effects of laser welding parameters on the weldability of AM IN718 to wrought 316L steel

Laserhitsausparametrien vaikutus lisäävällä valmistuksella valmistetun IN718-seoksen ja 316L-teräksen hitsattavuuteen

Tämän diplomityön tavoitteena on tutkia jauhepetisulatuksella valmistetun IN718 nikkeliseoksen ja 316L-teräksen laserhitsattavuutta. Tutkimuksessa hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta aikaisemmista tutkimuksista sekä kokeellisia testejä.

Teollisuudessa on tarve IN718 ja 316L teräksen hitsaukseen. Tutkimukset jauhepetisulatuksella valmistetun IN718-seoksen ja 316L teräksen hitsattavuudesta ovat kuitenkin harvassa. Aikaisemmista tutkimuksista voitiin kuitenkin todeta, että hitsattavuus on verrattain hyvä ja hitsi saadaan aikaiseksi. Kirjallisuuskatsaus tarkasteli myös jauhepetisulatusta, sillä tuotettujen kappaleiden ominaisuuksia ja kuinka ne vaikuttavat lopputuotteeseen ja sen hitsattavuuteen. Valmistussuunta jauhepetisulatuksessa vaikuttaa valmistettavien kappeleiden kestävyyteen ja sitä kautta myös hitsin kestävyyteen.

Kokeellisen osan tarkoituksena oli tutkia IN718:n ja 316L-teräksen välistä hitsiä. IN718 koekappaleet valmistettiin jauhepetisulatuksella niin pysty- kuin vaakasuunnassa. Puolet testikappaleista lämpökäsiteltiin valmistuksen jälkeen. Tällä tavoin valmistussuunnan ja lämpökäsittelyn vaikutusta hitsiin voitiin tutkia tarkemmin. Valmistuksen jälkeen laserhitsaus testit tehtiin LUT-yliopiston Lasertyöstön ja 3D-tulostuksen tutkimusryhmässä.

Hitsien laadun analysointi tehtiin visuaalisella tarkastelulla sekä hitsin poikkileikkauksesta otettujen mikroskooppikuvien avulla. Tuloksista voitiin nähdä, että hitsaus onnistuu ja hyvälaatuinen hitsisauma voidaan saada aikaiseksi. Hitsaus- ja valmistusparametrit vaikuttivat hitsin ulkoiseen laatuun mikä tarkoittaa, että optimaaliset parametrit löydettäessä hyvälaatuinen hitsi on mahdollinen. Jatkotutkimuksissa valmistussuunnan vaikutusta hitsin laatuun kannattaa tutkia tarkemmin sekä hitsien kestävyyttä kokeellisin menetelmin.

Tallennettuna: