Haku

Työtaide : taide työhyvinvoinnin tukena sosiaali- ja terveysalalla

QR-koodi
Finna-arvio

Työtaide : taide työhyvinvoinnin tukena sosiaali- ja terveysalalla

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan toteuttamassa Työtaide -hankkeessa kehitettiin taideperustaisia toimintatapoja sosiaali- ja terveysalan yksiköiden arkeen ja hoitokulttuuriin sekä työn organisointiin ja johtamiseen. Esiselvityksen tavoitteena oli työhyvinvoinnin lisääntyminen hankkeen yhteistyötahoina toimineissa organisaatioissa sekä hyviksi koettujen toimintatapo-en välittäminen laajemmin alan työyhteisöihin. Tämä opasvihkonen kokoaa käytännönläheisesti hankkeessa kehitettyjä taideperustaisia toimintoja ja kannustaa organisaatioita kokeilemaan ja soveltamaan niitä omassa työkulttuurissaan.

Hankkeen kohderyhmää olivat sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden työntekijät ja lähiesimiehet, jotka ovat avainasemassa taideperustaisten menetelmien käytön mahdollistajina. Työvoimapula ja työntekijöiden vaihtuvuus luonnehtivat alan tämän hetken ja tulevaisuuden haasteita. Taidetoiminta voi edistää työurien pidentymistä ja lisääntyvän työhyvinvoinnin kautta työn veto- ja pitovoimaa. Hankkeen tavoitteena on ollut myös työhyvinvointialan toimijoiden, kuten taiteilijoiden, taideperustaisten palveluiden tarjoajien, taiteen välittäjien ja sosiaali- ja terveyssektorin toimijoiden verkottuminen. Yhteistyötahoja hankkeen toiminnassa olivat Nuorten Ystävät (useita yksikköjä), Muistiyhdistys Ry ja Saarenkylän vanhustenhoitoyhdistys Ry, joiden yksiköissä taideperustaisia toimintamalleja kehitettiin arjen käytännöiksi.

Hanke toteutettiin Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, lii-kenne- ja ympäristökeskuksen myöntämällä Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman tuella.

Hankkeen vastuullisena johtajana toimi Mirja Hiltunen, projektipäällikkönä Antti Stöckell, suunnittelijana Niina Oinas ja taiteilija-suunnittelijana Sinikka Kyllönen.

Tallennettuna: