Takiaispallo - Veli-Matti Saikkonen; Pentti Helanne; Kerttu-Kaarina Suosalmi; Raimo Hartzell; Risto Salo; Timo Linnasalo; Jouko Lumme; Eero Koivistoinen; Liti Sablotsky; Irmeli Kaukolehto; Peter Holmén; Teemu Kassila; et al. (1970)
Veli-Matti Saikkosen ohjaama Takiaispallo (1970) kuvaa elämää pienellä teollisuuspaikkakunnalla työnjohtaja Aaro Saarisen (Tapio Hämäläinen) perheen kautta. Tehtaalla Aaro kokee nuoremman polven uhaksi asemalleen. Kotona suhde vaimoon (Hillevi Lagerstam) ja aikuistuneeseen, muusikon uralle tähtäävään Marttiin (Pekka Saaristo) ja rippikouluikäiseen, popyhtyeen laulusolistin (Kirka Babitzin) kanssa seurustelevaan Annikaan (Terhi Panula) on ongelmallinen. Aaron tunteet heräävät, kun hän kohtaa naapuriin muuttaneen vakuutustarkastaja Kaartisen (Gustav Wiklund) rouvan Marjatan (Aila Arajuuri).
Keywords: alkoholinkäyttö; arvot; aseet; asenteet; juopumus; kesämökit; kiusaaminen; kotikasvatus; kotiäidit; lapset; liikenneonnettomuudet; metsästys; muusikot; nuoret; paperityöntekijät; perhe-elämä; perheväkivalta; pikkukaupungit; popmusiikki; rakastuminen; ravintolat; riidat; rippijuhlat; seksuaalinen käyttäytyminen; seurustelu; tanssilavat; tehtaat; teollisuuskaupungit; työnjohtajat; uskottomuus; vanhempi-lapsisuhde; yhteiskuntaluokat; yhtyeet