Sukupolvien suhteet : ikääntyminen ja vuorovaikutuksen muutos suurten ikäluokkien ja aikuisten lasten elämänkulussa - Hämäläinen, Hans; Danielsbacka, Mirkka; Hägglund, Anna Erika; Rotkirch, Anna; Tanskanen, Antti O.; Väestöliitto; Väestöntutkimuslaitos (Väestöntutkimuslaitoksen julkaisusarja, ISSN 0357-4725, 2021)
Perheenjäsenten, ja etenkin sukupolvien välisten suhteiden, merkitys korostuu väestön ikääntyessä. Esimerkiksi lapsilla ja isovanhemmilla ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä paljon jaettuja elinvuosia kuin nykyisin. Sukupolvien ketju -hanke on seurannut suomalaisten vuosina 1945–50 syntyneiden suurten ikäluokkien ja heidän aikuisten lastensa elämää ja auttamissuhteita jo yli vuosikymmenen ajan. Sukupolvien suhteet -tutkimusraportissa esitellään Sukupolvien ketju -hankkeen kolmannen kierroksen eli vuonna 2018 toteutetun aineistokeruun tuloksia. Lisäksi tarkastellaan auttamisessa ja yhteydenpidossa kyselykierrosten välillä tapahtuneita muutoksia. Raportti tarjoaa selkeän ja havainnollisen yleiskatsauksen kyselyaineistojen tuloksista.
Keywords: perheet; perheenjäsenet; avunanto; altruismi; ikääntyminen; sukupolvet; ikäryhmät; auttaminen; suuret ikäluokat; lapset (ikäryhmät); lapset (perheenjäsenet); lapsenlapset; aikuiset; vanhemmat; ikääntyneet; sukulaisuus; hyväntekeväisyys; sosiaaliset suhteet; sosiaalinen vuorovaikutus; vuorovaikutus; sukulaiset; elämänkaari