Haku

Lasten kotisairaala:parempaa elämänlaatua pitkäaikaisesti sairaille lapsille ja heidän perheilleen

QR-koodi

Lasten kotisairaala:parempaa elämänlaatua pitkäaikaisesti sairaille lapsille ja heidän perheilleen

Tiivistelmä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa kirjallisuuskatsauksen avulla lasten kotisairaalatoiminnan etuja pitkäaikaisesti sairaiden lasten hoidossa. Tutkielman tavoitteena oli koota tutkimustietoa kotisairaalatoiminnasta pitkäaikaisesti sairaiden lasten hoidossa hyödynnettäväksi lasten kotisairaalatoiminnan suunnitteluprosessissa. Tutkimuskysymyksenä oli: Minkälaisia etuja kotisairaalassa toteutettu hoito tuo pitkäaikaisesti sairaille lapsille ja heidän perheilleen?

Tutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena keväällä 2019. Kirjallisuushaku tehtiin CINAHL-, Scopus-, Medline- ja Medic- tietokannoista. Tutkielmaan valikoitui kuusi alkuperäistä, englanninkielistä, vertaisarvioitua tutkimusta, jotka oli julkaistu vuosina 2013–2018.

Tässä tutkielmassa esiin nousseet tulokset kotisairaalahoidon tuomista eduista pitkäaikaisesti sairaille lapsille ja heidän perheilleen jaoteltiin teemoittain seuraavasti: Fyysisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, sosiaalisten suhteiden ja perheyhteyden vahvistaminen ja elämänlaadun parantaminen. Keskeisenä tutkimustuloksena nousi esille lasten kotisairaalahoidon elämänlaatua lisäävä vaikutus niin lapselle kuin koko perheelle. Elämänlaatu on erityisen merkittävä asia silloin, kun on kyseessä joko pitkäaikaisen sairauden hoito tai elämän loppuvaiheen hoito. Elämänlaadun kokeminen kotona paremmaksi pitää yllä virkeämpää mieltä ja luo toivoa vaikeassakin tilanteessa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tulos tukee lasten kotisairaalatoiminnan hyödyllisyyttä erityisesti pitkäaikaisesti sairaiden ja palliatiivista hoitoa tarvitsevien lasten hoidossa.

Tulevaisuudessa niin suomalaisessa yhteiskunnassa kuin kansainvälisestikin on perusteltua kehittää edelleen lasten ja nuorten palveluja niin, että Maailman terveysjärjestön suositusten mukaisesti (WHO 2017) perheitä voitaisiin auttaa lähellä heidän luonnollista toimintaympäristöään, kotia, myös erikoissairaanhoidon osalta.

Tallennettuna: