Puotinharjun ostoskeskus, Puhos Puotinharjun ostoskeskus; Kastelholmantie 2; Helsinki

Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Rakennuksen perustaminen savimaalle asetti paalutukselle suuret vaatimukset. Rakenneratkaisussa myös kellarin väliseinät anturoitiin kallioperään. Rakennuksen kaarevissa seinissä käytettiin ruiskubetonointia, jota aiemmin oli käytetty lähinnä tunnelien rakentamisessa. Suunnitelmassa varastologistiikka oli hoidettu kellarissa kiertävän tunnelin kautta. Alunperin rakennus muodostui kaksikerroksisesta viuhkamaisesta rakennusmassasta. Sen läpi kulki neljä käytävää säteittäisesti kohti avointa itään avautuvaa pihaa. Ostoskeskuksen toisen kerroksen katetulta käytävältä kulkivat rakennusmassaa myötäilevät kaarevat portaat pihalle, jonka keskellä sijaitsi pyöreä vesiallas ja suihkulähde. Laatoitetulla pihalla oli lisäksi istustuskenttiä, penkkejä ja lasten kiipeilyteline. Ostoskeskus on laajennusten myötä muuttunut oleellisesti alkuperäisestä. Heti valmistumisestaan lähtien rakennuksessa suoritettiin lukuisia muutoksia, jotka pääasiassa koskivat myymälätilojen uudelleen järjestelyjä. Suuret, ulkoasuun vaikuttavat muutokset alkoivat 1980-luvun alussa. Vuonna 1985 rakenettiin Korsholmantien varteen kaksikerroksinen uudisrakennus, johon sijoitettiin toimistoja. Toimistorakennus yhdistettiin ostoskeskukseen jalankulkukatoksella. Uudisrakennukseen tehtiin myös mainostorni. Samalla muutettiin ylätaso paikoitusalueeksi ja sisäpihan suihkulähde täytettiin. Suunnitelmat tehtiin Erkki Karvisen toimistossa. Vuonna 1989 alkuperäistä rakennusmassaa jatkettiin koilliseen. Uudisosa ei jatkanut alkuperäisen osan muotokieltä. Sen laatikkomainen muoto jätti taakseen vanhan osan arkkitehtuurin. Samalla suljettiin alunperin avoin piha toisella suorakulmaisella, kaksikerroksisella rakennusosalla. Se yhdistettiin vanhaan osaan lasikatoksin, joiden alta kulkivat liukuportaat. Uudisrakennuksen julkisivut laatoitettiin vihreällä klinkkerillä. Myös nämä suunnitelmat tehtiin Erkki Karvisen toimistossa arkkitehti Olli Saatsin piirtäminä. Rakennuksen seiniin ja kattolistoihin on myöhemmin lisätty useita värikkäitä valo- ja kilpimainoksia. Runsaasti liikkeitä. Pääpaino liiketarjonnassa on huonekaluliikkeillä. Ostoskeskuksessa on yksi elintarvikeliike ja anniskeluravintoloita. Ostoskeskus oli valmistuessaan maan suurin. Sen yhdistämistä Itäkeskuksen kauppakeskukseen on kaavailtu. Julkisivut ovat sileää puhtaaksi valettua betonia. Rakennuksen tasakatto on betonia, kattoikkunat ovat muovikupuja. Otsalistat on päällystetty Minerit-levyillä. Alakatoissa on metallisäleikkö. Rakennuksen uudemman osan väritys ja muotokieli poikkeavat täysin alkuperäisestä puhtaasta betonipinnasta. Sisäpihan sulkevan laajennusosan vuoraus on vaaleanvihreätä klinkkeriä. Liukuportaat on katettu lasisin katoksin. Julkisivuihin on kiinnitetty suuria mainoskylttejä ja 1980-luvun alun laajennusosaan on rakennettu mainostorni. 2 Käytävien ja sisäpihan lattia on päällystetty erilaisin betonilaatoin. Viuhkamainen orgaaninen muoto, jossa käytävät kulkevat säteittäisesti laidoilta keskustaan. Myöhemmissä laajennuksissa vanhaan osaan on liitetty laatikkomaiset uudisosat.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
OrganisaatioHelsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu:
1963
Erkki Karvinen, Pääsuunnittelija Rakennesuunnittelija: Bertel Ekengren, Saniteettisuunnittelija Insinööritoimisto Pajanen, Muu suunnittelija
Valmistus:
1964; 1965
betoni, sileä puhdasvalu Betoni Näyteikkunat ovat teräskehyksissä, jotka on maalattu vaalein värein. Liikkeiden ovet ovat teräskehyksisiä lasiovia.
Helsinki, Kastelholmantie 2
Puotilan Puhos Oy, nimi muutettu myöhemmin Puotinharjun Puhos Oy:ksi, Rakennuttajat
Käyttö:
1964
Käyttöönottovuosi
Aiheet
KuvaustiedotMira Vierto 04.06.2002
sulje

Vastaa käyttäjäkyselyyn!

Voita Apple iPad Wi-Fi + Cellular 9.7 128GB (2018)

Avaa kysely

Ei kiitos!