Allmän avtalsrätt - Ramberg, Jan, 1932-; Ramberg, Christina, 1962- (Stockholm : Wolters Kluwer, 2019)
Denna bok behandlar bl.a. avtalsrättens huvudteorier, avtals ingående och ogiltighet, fastställande av avtals innehåll, betydelsen av ändrade förhållanden och konsekvenser av avtalsbrott. Nytt i denna upplaga är bl.a. vigilansprincipen, framtids- och anhörigfullmakt, telefonförsäljning samt avtal i strid mot mänskliga rättigheter. Avsnitten om rättskällor, oskälighet på grund av ändrade förhållanden och personrätt har ändrats ganska mycket. Utvecklingen av svensk avtalsrätt sker numera till största delen genom prejudikat från HD och EU-domstolen vilket visar sig på många ställen i nya upplagan.
Inledning -- Vem kan avtala? -- Avtal för annans räkning -- Ansvaret i samband med avtalsförhandlingar m.m. -- Avtalsbundenhet -- Ogiltighet och jämkning till följd av klandervärt förfarande vid avtalandet -- Allmänt om avtalsinnehåll -- Standardavtal -- Fastställande av avtalets innehåll (avtalstolkning) -- Oskäligt avtalsinnehåll (36 § avtalslagen) -- Ändrade förhållanden -- Avtalsinnehåll som inte upprätthålls av rättsordningen -- Påföljder vid avtalsbrott -- Garantier och friskrivningar -- Rättsverkningar för andra än avtalsparterna.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemistoja.
Keywords: sopimusoikeus -- Ruotsi; sopimus -- Ruotsi; ehto -- Ruotsi; asiamies -- Ruotsi; sopimusrikkomus -- Ruotsi; pätemättömyys -- Ruotsi; vakiosopimus -- Ruotsi