Nattens skola - Knausgård, Karl Ove; Söderblom, Staffan (Norstedts, 2024)
Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna i evighetens skog och Det tredje riket.Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset.Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.[Bokinfo]
Keywords: Hadeland, Kristian : (fiktiv gestalt); Hans : (fiktiv gestalt); Vivian : (fiktiv gestalt); 1985; 2009; 1980-talet; 2000-talet (årtionde); flyttning till landsbygden; studier (verksamhet); fotografering; föreställningar (framföranden); teater; konstutställningar; narcissism; framgång; studerande; fotografer; konstnärer; teaterregissörer; Norge; London; Storbritannien; New York (stad); Förenta staterna