Språk, språkinlärning och språkforskning - Sigurd, Bengt; Håkansson, Gisela (Lund : Studentlitteratur, 2007)
I den här introduktionsboken i allmän språkvetenskap presenterar författarna lingvistikens olika områden och forskningsfält med belysande exempel från världens språk. Det kan gälla hur vi tar turer i dialog, hur man kan tillverka nya ord och hur modern grammatik kan programmeras så att man kan göra automatisk översättning. Men det kan också handla om hur modern hjärnforskning kan registrera människors reaktioner på olika satser och hur dagens människor lär sig och lever med flera olika språk. Språk, språkinlärning och språkforskning visar den moderna lingvistikens bredd och centrala ställning inom humaniora, beteendeforskning, psykologi, kognitionsforskning och informationsteknologi. Boken är en reviderad och utvidgad upplaga av boken Språk och språkforskning; bland annat har ett nytt kapitel om språkinlärning och tvåspråkighet hos barn och vuxna tillkommit.
Lisäpainokset: Repr. 2011.
kursbok åaped EVAL 2019
Keywords: tutkimus; kielitiede; oppiminen; kieli ja kielet; kieltenopetus; kielentutkimus; kielen omaksuminen; psykolingvistiikka; sosiolingvistiikka; fonetiikka; lauseoppi; kielen oppiminen; yleinen kielitiede; opetus; forskning; språkvetenskap; inlärning; språk; språkundervisning; språkforskning; språktillägnande; psykolingvistik; sociolingvistik; fonetik; syntax; språkinlärning; allmän språkvetenskap; undervisning