Haku

Fleet wide operational data in shipping companies ́ business intelligence

QR-koodi

Fleet wide operational data in shipping companies ́ business intelligence

Laivaston operatiivinen tieto varustamon liiketoimintatiedon hallinnassa

Tässä diplomityössä on tutkittu miten varustamon operatiivista tietoa tulisi kerätä, käsitellä ja raportoida. Päätarkoituksena on muodostaa kerättävään historiatietoon perustuva, vertailukelpoinen arvo laivan polttoaineen kulutukselle. Tämän vertailuluvun, sekä viimeisten raportoitujen kulutustietojen, perusteella muodostetaan erilaisia suorituskykymittareita, joita voidaan esittää varustamon liiketoimintatiedon hallintatyökaluissa (nk. Business Intelligence Tools). Näiden työkalujen avulla varustamo voi tutkia mm. rungon puhdistamisesta saatavaa hyötyä kuivatelakoinnin jälkeen.

Aluksi tietolähteitä ja perusteita tiedon keräämiseksi on tutkittu ja mietitty mitä lähdeaineistoa tarvitaan, jotta päästäisiin raportoimaan valittuja suorituskykymittareita. Tämän jälkeen on esitetty menetelmiä aineiston käsittelyyn siten, että tuloksena olisi helposti raportoitava ja looginen kokonaisuus.

Koko aineisto normalisoidaan simuloimalla raportoidut merimatkat hydrodynaamisella työkalulla (NAPA Power). Normalisoinnin tarkoituksena on vähentää vaihtelevien sää- ja meriolosuhteiden vaikutusta kulutuslukemiin.

Soveltamalla tilastollisia menetelmiä, kuten liikkuvaa keskiarvoa, erilaisia regressioanalyysejä sekä korrelaatiota, halutut suorituskykymittarit saadaan laskettua ja esitettyä liiketoimintatiedon hallintasovelluksissa nk. Digital Dashboardin muodossa. Digital Dashboard on sovellus, jossa yksinkertaisin graafisin elementein esitetään suorituskykymittareita helposti ymmärrettävässä muodossa.

Tutkittuja menetelmiä sovelletaan todelliseen operatiiviseen tietoon. Alus, jonka tietoihin keskityttiin, telakoitiin tutkitulla aikavälillä ja sen polttoaineen kulutuksessa todettiin noin 5 % säästö.

Työn tuloksena voidaan todeta, että tarvetta tällaiselle korkeamman tason automaattiselle raportoinnille on, koska tänä päivänä lähes kaikki vastaavat raportit tehdään käsin. Luotettavat suorituskykymittarit saa laskettua automaattisesti käyttämällä tässä työssä esitettyjä menetelmiä.

Tallennettuna: