Haku

Katsomot akustisissa esitystiloissa

QR-koodi

Katsomot akustisissa esitystiloissa

Auditorium design

Diplomityön aiheena on katsomot akustisissa esitystiloissa. Akustisilla esitystiloilla tarkoitetaan tässä työssä esitystiloja joita on suunniteltu käytettävän pääasiallisesti ilman äänen sähköistä vahvistusta. Tällaisia ovat esimerkiksi konsertti-, ooppera- ja teatterisalit. Näin käsittelyn ulkopuolelle rajautuvat muun muassa stadionit, areenat ja sähköisesti vahvistetun musiikin esityspaikat.

Työssä on tutkittu akustisten esitystilojen katsomoiden osatekijöitä ja suunnittelua, ja etsitty vastausta kysymykseen, millaiset katsomot sopivat mihinkin tarkoitukseen. Akustisten esitystilojen katsomoita on lähestytty monitahoisesti, aihealueeseen liittyvän keskeisen kirjallisuuden sekä asiantuntijahaastatteluiden kautta. Yleisön ajatuksia katsomoista ei ole Suomessa juurikaan tutkittu, joten yleisön näkökulmaa täydentämään on toteutettu pääkaupunkiseudun aktiiviselle kulttuuriyleisölle suunnattu kysely katsomoista. Työssä esitellyt näkökulmat katsomoon; esitystilan suunnittelijan, esityksen suunnittelijan, esiintyjän, tutkijan ja viranomaisen sekä yleisön näkökulmat eivät muodostu toisilleen vastakkaisiksi, vaan valottavat eri puolia akustisten esitystilojen katsomoista ja niiden suunnittelusta.

Koska katsomoiden historia luo pohjan tämän hetken katsomoiden suunnittelulle, on katsomoiden vaiheita kartoitettu työssä arkaaisen ajan Kreikasta nykypäivään. Halki historian, katsomot on suunniteltu yleisön ja esiintyjän kohtaamista varten ja takaamaan yleisölle parhaat mahdolliset edellytykset esityksen kuuntelulle ja katselulle. Näistä tavoitteista syntyneiden muotojen lisäksi esitystilojen ja katsomoiden arkkitehtuuri on usein heijastanut aikansa yhteiskunnallisia rakenteita ja ihanteita.

Katsomosuunnittelun oleellisimmaksi lähtökohdaksi on työssä tunnistettu ihmisen aisteille soveltuvat olosuhteet. Akustisten esitystilojen katsomon muotoa ja etäisyyksiä määrittävät aistien rajat ja erityisesti kullekin taidelajille sopiva akustiikka. Diplomityössä katsomon arkkitehtuuri on jaettu neljään osatekijään: katsomon muoto ja suhteet, katsomon toiminnallinen suunnittelu, katsomon ergonomia sekä katsomoiden esteettömyys. Työssä on tutkittu näitä osatekijöitä ja koottu tietopaketti katsomoiden suunnittelun avuksi.

Tallennettuna: