Auta Tekniikan museota tunnistamaan kuvalaattoja!

Tekniikan museon Graafisen teollisuuden -kokoelmassa on noin viidenkymmenen kappaleen kokonaisuus puisia käsinkaiverrettuja kuvalaattoja. Monille laatoille on jo löydetty painettu vastine Kansalliskirjaston digitoimista Kyläkirjaston Kuvalehden A- ja B-sarjojen 1870 - 1890-luvuilla julkaistuista numeroista. Kiinnostaako salapoliisityö? Alla on esimerkkeinä muutamia jo selvitettyjä ja selvittämättömiä tapauksia. Pääset selaamaan Kyläkirjaston kuvalehtiä Kansalliskirjaston digitaalisissa aineistoissa täältä. Kuvia on todennäköisesti julkaistu myös muissa lehdissä, jotka saattavat löytyä Kansalliskirjaston digitoimista aineistoista.

Edited: 18.12.2019
Search result 1

Kuvalaatta

Show detailed view
Physical object
1894

Note:

Tämän kuvalaatan kaivertaja on jo tiedossa. Kuvalaatan oikeassa alalaidassa näkyy tekijän kaiverrus "Nordgren". Kyseinen keisarinna Aleksandra Feodorovnan rintakuva on julkaistu ainakin Kyläkirjaston kuvalehdessä vuonna 1894 (nro12, B-sarja).

Saved in:
Search result 2

Kuvalaatta

Show detailed view
Physical object
1888

Note:

Tässä kuvalaatassa nähdään pappissäädyn istuntosali vuoden 1888 valtiopäivillä. Kuva julkaistu: Kyläkirjaston Kuvalehti No. 4 B-sarja 30.6.1888. Myös tämän kuvalaatan kaivertaja on Anton Nordgren.

Saved in:
Search result 3

Kuvalaatta

Show detailed view
Physical object
1879

Note:

Tämän käsinkaiverretun kuvalaatan tekijää ei toistaiseksi tunneta. On kuitenkin tiedossa, että kuvalaatalla painettu kuva on julkaistu Kyläkirjaston kuvalehdessä vuonna 1879 (nro10, A-sarja). Kyseinen artikkeli joka kertoo amerikkalaisista merikylpylöistä on otsikoitu "Merikylpyjä Pohjois-Amerikasta", kuvatekstinä: "Merikylpy Pohjois-Amerikasta". Lehti on katsottavissa Kansalliskirjaston digitaalisissa aineistoissa: https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/870242?page=8

Saved in:
Search result 4

Kuvalaatta

Show detailed view
Physical object
1890–1899

Note:

TUNNISTAMATON KUVA Tämän kuvalaatan käytöstä emme vielä tiedä. Tiedätkö missä ja milloin sillä painetut kuvat on julkaistu? Entä tunnistatko tekijät? Jos sinulla on tietoa asiasta, ota yhteyttä Tekniikan museoon (emilia.vasti@tekniikanmuseo.fi). Huomaathan että laatassa on kuva molemmilla puolilla. Näet kääntöpuolen selaamalla laatan kuvia nuolinäppäinten avulla.

Saved in:
Search result 5

Kuvalaatta

Show detailed view
Physical object
1890–1899

Note:

TUNNISTAMATON KUVA Myös tämän Tekniikan museon kokoelmissa olevan kuvalaatan tekijä ja sillä painetun kuvan julkaisuaika ja -paikka on epäselvä. Jos sinulla on tietoa asiasta, ota yhteyttä Tekniikan museoon (emilia.vasti@tekniikanmuseo.fi).

Saved in: